USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Попри санкції в Росію під час війни потрапили західні авіазапчастини на мільйони доларів, – NYT

Товари продавали через підставних осіб
літаки
Літаки "Аерофлоту" в Москві на початку 2022 року
Джерело: NYT

Завдяки схемам з обходу обмежень до Росії за час повномасштабної війни в Україні потрапили деталі літаків Boeing, Airbus та інших компаній вартістю на мільйони доларів. Влада США затримала росіянина і його партнера у справі про обхід санкцій, повідомляє The New York Times.

За інформацією видання, згідно з російськими митними документами, торік у РФ зі США успішно відправили тисячі партій деталей для літаків. Одержувачами виступили в тому числі підсанкційні авіакомпанії "Аерофлот", "Росія", "Перемога", "Урал", UTair, S7 Airlines.

"Загалом за вісім місяців 2022 року до Росії відправили авіазапчастин американського виробництва на суму 14,4 млн доларів. Велику частину (деталі на 8,9 млн доларів) товарів американського авіавиробника Boeing продали через третіх осіб. Також поставляли деталі для літаків Airbus", – пише ЗМІ.

Відомо про більш ніж п'ять тисяч поставок у РФ, які включали різноманітні авіаційні деталі – від простих гвинтів до двигунів за сотні тисяч доларів. Ці поставки стали можливими завдяки незаконним схемам для обходу санкцій, в яких були задіяні підставні покупці. Більшість товарів надходили через такі країни, як Об'єднані Арабські Емірати, Туреччина, Китай та Мальдіви.

Експерти кажуть, що Boeing або Airbus не обов'язково були винні в тому, що деталі потрапили до Росії в обхід обмежень.

Новини за темою: Санкційні товари ЄС на понад 1 млрд доларів зникли під час транзиту через Росію, – FT

За однією з таких схем стояв громадянин РФ Олег Пацуля, який проживає поблизу Майамі. За версією слідства, він міг допомогти росіянам обійти глобальні санкції через мережу компаній, що базуються у Флориді, Туреччині та Росії. Ймовірно, Пацуля сам вийшов на російські авіакомпанії з пропозицію допомогти.

"У світлі санкцій, введених проти Російської Федерації, ми успішно вирішуємо виникаючі проблеми", – стверджував він у листі росіянам.

Нещодавно Пацулю і його ділового партнера заарештували. Ділкам оголосили звинувачення в порушенні експортного контролю США і відмиванні грошей.

Які санкції накладені на російську авіацію

Після повномасштабного російського вторгнення в Україну США у партнерстві майже з 40 іншими урядами запровадили санкції, покликані обмежити доступ Москви до зброї, комп'ютерних чіпів, деталей літаків та інших продуктів, необхідних для підживлення їхньої економіки та ведення війни. Заходи торкнулися й російських авіакомпаній.

За даними The Observatory of Economic Complexity, імпорт літаків і авіаційних деталей в Росію впав з 3,45 млрд до близько 286 млн доларів. Кількість вузькофюзеляжних літаків, що використовуються в Росії, за даними Cirium, впала приблизно на 16%, а більших двофюзеляжних – приблизно на 40%.

З'являлися повідомлення про те, що через брак деталей російські авіакомпанії були змушені розбирати літаки на запчастини, щоб інші залишалися в експлуатації, а також звертатися до Ірану за технічним обслуговуванням і запчастинами.

Новини за темою: Грузинська авіакомпанія запустить для росіян транзитні рейси до Європи
Читайте також:
Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так
Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції
Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський
Палата представників США оприлюднила текст законопроєктів про допомогу партнерам. Україні передбачено 61 млрд доларів Палата представників США оприлюднила текст законопроєктів про допомогу партнерам. Україні передбачено 61 млрд доларів