USD
НБУ
39.57
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.16
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 5 5 3 4 0 (+920)
USD
НБУ
39.57
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.16
Готівка
42.85

Євген Нищук став головою комітету Шевченківської премії. Що про нього відомо?

Тепер він має подати пропозиції щодо нового персонального складу комітету
Євген Нищук
Євген Нищук
Джерело: відкриті джерела

Президент призначив актора Євгена Нищука головою комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Він замінить на цій посаді Юрія Макарова. Про це йдеться в указі президента №288/2023.

"Призначити Нищука Євгена Миколайовича головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, увільнивши від виконання обов’язків голови названого комітету Ю. Макарова", – йдеться в указі.

Тепер Нищук має подати пропозиції щодо нового персонального складу комітету. Попередні члени комітету склали повноваження.

Нищук прокоментував призначення у своєму Facebook: "22 травня Тарас Шевченко повернувся додому. Це символічне перепоховання стало важливою подією для консолідації українського духу й для утвердження незламності української нації. Сьогодні в цей символічний день Указом президента України мене призначено головою Національного комітету України імені Тараса Шевченка. Розумію ту велику місію, до якої долучений. Вдячний своїм попередникам і робитиму все, щоб премія здобула новий імпульс для розвитку".

Що відомо про Євгена Нищука?

Євген Нищук – український актор театру, кіно та дубляжу. З 2015 року грає в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка. Того ж року Нищук отримав звання народного артиста.

Він був міністром культури України з 27 лютого до 2 грудня 2014 року, а також із 14 квітня 2016-го до 29 серпня 2019 року.

Після початку повномасштабної війни долучився до тероборони.

Що відомо про премію? 

Шевченківська премія – найвища творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва в Україні. Премію вручають із 1961 року до дня народження Тараса Шевченка, який відзначають 9 березня.

Вручається в семи номінаціях: література, музичне мистецтво, театральне мистецтво, кіномистецтво, візуальне мистецтво, публіцистика та журналістика, літературознавство та мистецтвознавство.

Минулого року лауреатами стали режисерка Катерина Горностай з фільмом "Стоп-Земля", Григорій Грабович з циклом статей "Переосмислюючи Павла Тичину – переосмислюючи український модернізм", Тамара Горіха Зерня з романом "Доця".

У 2023 році вперше в історії премії 9 березня не оголосили імена переможців. 11 березня комітет все-таки опублікував заяву, в якій назвав імена лауреатів 2023 року. Однак переможців назвали лише в кількох категоріях, а на сайті президента указ, яким і оголошують переможців, так і не зʼявився.

Це сталося через те, що тодішній глава комітету Юрій Макаров вирішив додати ще одну номінацію – "За внесок у перемогу" і оголосити раніше визначених лауреатів та нових разом 22 травня, у день перепоховання Кобзаря.

Через шквал критики 12 березня Юрій Макаров пішов у відставку, а через чотири дні всі члени комітету також склали повноваження.

Читайте також:
УІНП перегляне питання увічнення Булгакова УІНП перегляне питання увічнення Булгакова
УІНП визнав Михайла Булгакова символом російської імперської політики УІНП визнав Михайла Булгакова символом російської імперської політики
"Ми – одне велике серце": Могилевська переконана, що українці вже є переможцями, вони два роки живуть в жаху під назвою "війна"
"Одного разу ми пробули під землею в укритті вісім годин – нас беззупинно бомбили вісім годин": Могилевська про поїздки на фронт