USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Голова комітету з Шевченківської премії пішов з посади: Причини скандалу

Причиною стала пропозиція Макарова запровадити додаткову номінацію "За внесок у перемогу" і перенести оголошення переможців на 22 травня
Юрій Макаров
Джерело: відкриті джерела

Юрій Макаров пішов у відставку з посади голови комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка через публічний скандал. Про своє рішення він повідомив у Facebook.

Що сталось? 

Традиційно лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка оголошують 9 березня, у день народження Кобзаря. Але цьогоріч оприлюднення затримали через ідею провести додатковий конкурс "За внесок у перемогу". Через це переможців збиралися оголосити разом 22 травня.

Макаров 13 березня у Facebook написав, що саме він вступив з ініціативою доповнити список номінацій додатковими преміями "За внесок у перемогу".

Раніше він пояснював, що цьогоріч виникла проблема: за офіційним положенням у змаганні мають право брати участь твори, оприлюднені не пізніше ніж за пів року до подання. Тож у конкурсі представлені роботи, створені до початку повномасштабної війни.

Новини за темою: Оголошено переможців премії "Оскар-2023". Чим запам'яталася церемонія?

На думку Макарова, у такому разі головна премія країни не повною мірою виконує своє основне призначення – "фіксувати тенденції розвитку національної культури, служити орієнтиром мистецькій спільноті щодо актуальних напрямків креативного пошуку". За його словами, поза фокусом нагороди "залишилася величезна кількість творів".

Зеленський підтримав пропозицію включити номінацію "За внесок у перемогу" на час війни. Прийняття заявок уже оголосили. Імена переможців планують оприлюднити 22 травня, у день перепоховання Тараса Шевченка.

Чому Макаров пішов з комітету?

Макаров каже, що рішення провести додатковий конкурс "наштовхнулося на агресивне нерозуміння" і, мовляв, чимало представників мистецької спільноти й громадян сприйняли цей крок як політичну спекуляцію, намагання влади призначити "своїх" висуванців або применшити вагу вже визначених лавреатів.

"Мої спроби пояснити своє бачення, відкоментувати реальний хід подій, ба навіть виправдовуватися, чого я страшенно не люблю, не було почуто. Активна частина суспільства переконана, що я виконую чиєсь замовлення. Для мене це новий досвід, який я не хотів би пережити знову", – йдеться у пості.

Макаров наголосив, що його вчинок не знайшов підтримки серед членів комітету з Національної премії, які "вважають, що він призведе до девальвації найвищої державної нагороди, підірве довіру до неї".

Новини за темою: Оголошено переможців премії "Оскар-2023". Чим запам'яталася церемонія?

"Оскільки я мимоволі виступив "збудником" нікому не потрібних конфліктів у команді й, на жаль, значно ширше, обурення небайдужих громадян, після довгих роздумів не бачу іншого виходу, як скласти з себе повноваження голови й члена комітету", – зазначив він. 

Що ще? 

Також з комітету вийшла художниця Влада Ралко. Про це вона повідомила "Суспільне. Культура".

Ралко зазначила, що рішення скласти мандат вона прийняла ще у лютому і склала повноваження 18 лютого 2023 року. 

Що відомо про премію? 

Шевченківська премія – найвища творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва в Україні. Премію вручають із 1961 року до дня народження Тараса Шевченка, який відзначають 9 березня.

Вручається в семи номінаціях: література, музичне мистецтво, театральне мистецтво, кіномистецтво, візуальне мистецтво, публіцистика та журналістика, літературознавство та мистецтвознавство.

Минулого року лауреатами стали режисерка Катерина Горностай з фільмом "Стоп-Земля", Григорій Грабович з циклом статей "Переосмислючи Павла Тичину – переосмислюючи український модернізм", Тамара Горіха Зерня з романом "Доця".

Читайте також:
Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві
УІНП перегляне питання увічнення Булгакова УІНП перегляне питання увічнення Булгакова
УІНП визнав Михайла Булгакова символом російської імперської політики УІНП визнав Михайла Булгакова символом російської імперської політики
"Ми – одне велике серце": Могилевська переконана, що українці вже є переможцями, вони два роки живуть в жаху під назвою "війна"