USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

ЄС відхилив ініціативу Польщі щодо повернення мита на експорт агропродукції з України

Єврокомісія готує проєкт ухвали, що продовжує безмитну торгівлю з Україною до червня 2025 року
зерно
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Єврокомісія відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Водночас обговорюються інші ідеї. Наприклад, ліцензування продуктів, які надходять до Польщі. Про це із посиланням на польського міністра сільського господарства Чеслава Сєкерського повідомляє Business Insider.

На його думку, відкриття європейського ринку для агропродукції з України може в майбутньому повністю дестабілізувати не лише внутрішній ринок, а і європейський.

Також Сєкерський зазначив, що Франція, Австрія та Німеччина заявляють про загрозу для ринків зерна, птахівництва, фруктів і цукру.

"Ці країни кажуть, серед іншого, про необхідність відновлення тарифних квот, дію яких зараз призупинено згідно з правилами ЄС. Польща підтримує ці вимоги, ми звернулися до Єврокомісії з проханням відновити тарифні квоти на деякі чутливі продукти, але це було відхилено ЄК", – сказав він.

Міністр підтвердив, що незважаючи на це Єврокомісія готує проєкт ухвали, що продовжує безмитну торгівлю з Україною до червня 2025 року.

Сєкерський заявив, що найближчим часом планує переговори з комісаром Європейського Союзу з торгівлі Валдісом Домбровскісом про імпорт сільськогосподарських товарів з України. За його словами, польське міністерство хотіло б запровадити механізм, який захистив би польських фермерів. Він пропонуватиме можливість застосування регіональних захисних заходів – якщо ринкова проблема торкнеться не всього ЄС, а однієї держави-члена чи регіону.

Також він нагадав про механізм ліцензування експорту сільгосппродукції до Польщі, який був запропонований українською стороною. На його думку, таке рішення "за відповідної підтримки з боку Єврокомісії" могло б бути прийнятним.

Раніше ми повідомляли, що пʼять країн ЄС просять ввести мито на імпорт українського зерна. Європейську комісію також закликали перевірити, чи відповідають українські правила виробництва сільськогосподарської продукції стандартам Євросоюзу.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені