USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

ЄС розглядає можливість екстреного фінансування України в обхід загального бюджету, – FT

На такий крок Євросоюз може піти через позицію Угорщини, яка погрожує заблокувати виділення коштів для України
Україна - ЄС
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Дипломати Європейського Союзу обговорюють технічні пропозиції можливості екстреного фінансування для України в обхід загального бюджету через позицію Угорщини. Про це пише Financial Times.

Як відомо, угорський прем'єр Віктор Орбан заявив, що заблокує пропозицію Брюсселя надати Україні допомогу в 50 мільярдів євро, а також офіційні переговори щодо вступу Києва до ЄС на саміті лідерів Євросоюзу.

При цьому нездатність ЄС узгодити запропонований пакет фінансування серйозно позначиться на фінансовій стабільності України, попереджають українські та європейські чиновники.

Видання зазначає, що чиновники Європейського Союзу працюють над можливими рішеннями для зміни позиції Угорщини, включно з розблокуванням коштів, призначених для Будапешта, але зараз заморожених через побоювання щодо верховенства права в країні.

Новини за темою: Країни ЄС далекі від узгодження бюджету блоку та виділення 50 мільярдів євро Україні, – ЗМІ

З огляду на те, що до початку саміту залишається менше часу, дипломати також розпочали приватні переговори щодо доцільності та технічних деталей потенційного фінансового пакета між іншими 26 членами Євросоюзу. Це забезпечило б Києву екстрене фінансування щонайменше на рік.

Переговори, в яких беруть участь представники Єврокомісії та великих країн ЄС, що візьмуть на себе більшу частину витрат, тримають у таємниці, щоб не підірвати основну мету – подолання вето Будапешта, оскільки Орбан заявив, що не заперечує проти допомоги від інших країн Євросоюзу окремо.

Така модель надання фінансової підтримки може зайняти більше часу і коштувати більше грошей у вигляді відсотків та інших витрат.

"Ніхто не хоче цього робити, якщо нам не доведеться... Але було б нерозумно не мати плану Б", – сказало одне з джерел FT.

Які надії на фінансову допомогу у Києва?

Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції  Ольга Стефанишина заявила, що Україна не отримала жодних запевнень, що 50 млрд євро будуть надані в тій чи іншій формі. За її словами, будь-яка альтернатива може поставити під загрозу стабільність в країні.

"У разі відсутності рішення щодо 50 млрд євро може бути прийнято проміжне рішення", – сказала вона журналістам, але воно залишить Україну на межі виживання з нульовою фінансовою передбачуваністю на цілий рік.

Раніше глава МЗС Дмитро Кулеба заявляв, що Європейський Союз ще не ухвалив рішення щодо фінансової допомоги та початку переговорів про вступ України напередодні саміту лідерів ЄС.

Як відомо, 14–15 грудня відбудеться саміт лідерів країн Європейського Союзу. На ньому обговорюватимуть декілька питань, які стосуються України. Зокрема, початок переговорів про вступ до ЄС, а також надання 50 млрд євро економічної підтримки і виділення ще 20 млрд євро на армію України. Крім того, на порядку денному – новий пакет санкцій проти Росії. ЗМІ заявляють, що Угорщина блокуватиме все, що пов'язане з підтримкою України. Глави МЗС України та Угорщини проведуть зустріч напередодні саміту. Це буде їх перша зустріч з початку повномасштабної війни.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали