USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Країни ЄС далекі від узгодження бюджету блоку та виділення 50 мільярдів євро Україні, – ЗМІ

На думку офіційних осіб, переговори Євросоюзу щодо бюджету завжди були важкими, тому компроміс досі можливий
Євро
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Лідери країн – членів Європейського Союзу ризикують залишити Україну з порожніми руками, оскільки розбіжності щодо фінансів загрожують виділенню 50 мільярдів євро допомоги. Наразі країни блоку далекі від досягнення угоди щодо спільного бюджету, включаючи кошти для України, напередодні саміту 14–15 грудня. Про це передає Financial Times.

Автори зазначають, що зусиллям Євросоюзу досягти компромісу заважає перемога ультраправої партії на виборах у Нідерландах минулого місяця та нещодавнє рішення німецького суду про обмеження запозичень уряду.

Як повідомив виданню один із високопосадовців, бюджетна угода буде "дуже-дуже важкою".

У публікації пишуть, що нездатність Євросоюзу схвалити довгострокове фінансування стане ще одним ударом по Україні на тлі стурбованості з приводу ослаблення підтримки Заходу.

"Дуже важливо, щоб тривала підтримка України, і щоб ми, європейці, грали свою роль", – заявив прем'єр-міністр Бельгії Олександр Де Кроо.

У виданні додають, що Україна попередила, що невизначеність щодо пакетів підтримки США та Європи ставить під загрозу "макрофінансову стабільність" країни.

"Це момент істини. Якщо ви кажете, що підтримуєте Україну, вам доведеться взяти на себе відповідальність", – наголосив представник Євросоюзу.

Німеччина та інші держави пообіцяли не надавати Брюсселю додаткових коштів, окрім тих, що потрібні Києву, тоді як інші вимагають додаткових грошей на внутрішні чутливі питання, такі як міграція. Орбан також виступає проти пакета фінансування, уточнюють автори.

"Представники ЄС зазначають, що він раніше поступився рішенням щодо України, і намагаються оцінити, чи має він ціну за свою підтримку, включаючи виділення частини з 22 мільярдів євро фондів ЄС, заблокованих Брюсселем через проблеми верховенства права", – йдеться у матеріалі.

Офіційні особи Європейського Союзу минулого тижня зазначили, що Європейська комісія була близька до розблокування до 10 мільярдів євро для Будапешта, оскільки реформи, запроваджені на початку цього року, зміцнили незалежність судової системи. Однак угорські чиновники наполягають на відсутності зв'язку між Україною та питанням фінансування, а представники Євросоюзу і дипломати кажуть, що цього разу угорський лідер виглядає більш непримиренним.

У виданні кажуть, що питання допомоги Україні перетворилося на "політичний футбол" через рішення Єврокомісії поєднати підтримку Києва з іншими запитами на фінансування для поповнення бюджету на 2021–2027 роки.

"50 мільярдів євро для України, що складаються з 17 млрд євро у вигляді грантів та 33 млрд євро у вигляді кредитів, були об'єднані із запитами на 15 млрд євро для міграційних проблем, 10 млрд євро на інвестиції у "стратегічні технології" та майже 19 млрд євро на погашення відсотків за спільними позиками ЄС", – зауважують автори.

Офіційні особи заявили, що переговори Європейського Союзу щодо бюджету завжди були важкими, тому компроміс досі можливий.

"Я думаю, що похмурість навколо цього питання дуже перебільшена. Ми не збираємося допустити, щоб Україна зазнала суверенного дефолту", – заявив один із чиновників ЄС.

У публікації також наголосили, що опір міністерств фінансів, які насторожено ставляться до додаткових видатків, посилився рішенням Конституційного суду Німеччини, який скасував використання можливостей екстреного запозичення для майбутніх "зелених" інвестицій, а також перемогою ультраправого нідерландського політика Герта Вілдерса, який виступає проти Євросоюзу.

Раніше ми повідомляли, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує зірвати саміт лідерів Європейського Союзу, який відбудеться у грудні. На зустрічі має обговорюватися фінансова допомога Україні та питання про початок переговорів щодо вступу держави до Євросоюзу.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років
ЄС остаточно схвалив ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України