USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

ЄС ще не погодив позицію щодо України напередодні саміту, – Кулеба

Міністр оцінив наслідки, якщо рішення про початок переговорів щодо вступу України до Євросоюзу відкладуть
Кулеба _3

Голова МЗС України Дмитро Кулеба у Брюсселі 4 квітня 2023 року

Джерело: UWN

Європейський Союз ще не ухвалив рішення щодо фінансової допомоги та початку переговорів про вступ України напередодні саміту лідерів ЄС. До початку саміту залишилося три дні, він відбудеться 14–15 грудня. Про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

"У міністрів країн ЄС є зараз на столі чотири рішення. Це відкриття переговорів про членство, Європейський фонд миру, Фонд підтримки України і санкції. Є ще п'яте рішення – це про заморожені активи, але його ще немає на столі. Кажуть, що завтра-післязавтра його покладуть на стіл, тоді будуть говорити про п'ять рішень", – повідомив міністр.

Очільник відомства наголосив, що станом на тепер ухвалених рішень щодо цих питань досі немає.

"По жодному з цих рішень зараз рішень немає. Тобто все підвішене у повітрі і тривають переговори", – сказав він.

Водночас Кулеба вважає, що щодо фінансових питань є інші шляхи вирішення, але для відкриття переговорів про вступ України до ЄС потрібен консенсус. За його словами, також на зустрічі міністрів обговорили гарантії безпеки для України. Як зазначив очільник МЗС, голова європейської дипломатії Жозеп Боррель підтвердив, що Євросоюз готовий підписати угоду, переговори про зміст питання рухаються.

Новини за темою: Переговори про вступ України до Європейського Союзу: Верховна Рада ухвалила звернення до країн ЄС

Якщо рішення про початок переговорів щодо вступу України до ЄС відкладуть

Глава зовнішньополітичного відомства України Дмитро Кулеба вважає, що якщо рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС відкладуть, то це передусім стане ударом по самому блоку. Але зрештою рано чи пізно воно все одно буде ухвалено.

"З цікавого було обговорення наслідків, якщо це рішення не буде ухвалене. І самі члени ЄС у своїх виступах підкреслювали, що це рішення треба ухвалити не заради України, а заради самого Європейського Союзу і його безпеки і його процвітання. І якщо таке рішення не буде ухвалене – це буде удар по ЄС", – уточнив він.

За словами міністра, Україна погоджується з цими оцінками і продовжує працювати на всіх рівнях з усіма причетними для того, щоб забезпечити консенсус щодо цього.

"У будь якому разі це рішення все одно відбудеться. Якщо хтось хоче, щоб воно відбулось не цього тижня, а через декілька тижнів чи через декілька місяців, то це погано, але це рішення все одно буде. Тому що не можна зупинити хід історії. А історія рухається дуже просто – Україна буде членом ЄС. Це тільки питання часу та ціни. І наша з вами задача зробити ціну як найменшою, а час найкоротшим", – зазначив очільник МЗС.

Саміт ЄС

14–15 грудня відбудеться саміт лідерів країн Європейського Союзу. На ньому обговорюватимуть декілька питань, які стосуються України. Зокрема, початок переговорів про вступ до ЄС, а також надання 50 млрд євро економічної підтримки і виділення ще 20 млрд євро на армію України. Крім того, на порядку денному – новий пакет санкцій проти Росії. ЗМІ заявляють, що Угорщина блокуватиме все, що пов'язане з підтримкою України. Глави МЗС України та Угорщини проведуть зустріч напередодні саміту. Це буде їх перша зустріч з початку повномасштабної війни.

Нагадаємо, 10 грудня Володимир Зеленський поспілкувався з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном під час церемонії інавгурації новообраного президента Аргентини.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років
ЄС остаточно схвалив ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України