USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

ЄС планує створити спеціальну прокуратуру для розслідування воєнних злочинів РФ

В той же час переговори про Спеціальний міжнародний трибунал для покарання за злочини стикаються з юридичними суперечками
воєнні злочини РФ
Джерело: відкриті джерела

Євросоюз вивчає можливість створення спеціальної прокуратури, яка б розслідувала воєнні злочини, скоєні в Україні Росією. Про це пише Bloomberg.

За словами джерел видання, кроки щодо створення органу, якому спочатку буде доручено допомагати Україні у збиранні доказів про насильство з боку Росії, просуваються та отримали широку підтримку з боку країн ЄС цього тижня. В Європі переконані: створення спецпрокуратури дозволить Європейському Союзу досягти прогресу в цій галузі, тоді як 27 країн продовжують вивчати різні варіанти притягнення Москви до відповідальності за вторгнення в Україну. 

"Хоча точний мандат органу все ще вивчається, його буде створено в ЄС і він складатиметься з українських та міжнародних прокурорів. Комісія, виконавча влада Євросоюзу і Євроюст зараз вивчають, як нова прокуратура може бути пов'язана з нинішньою командою, що складається з суддів, прокурорів і співробітників правоохоронних органів із шести країн ЄС, України, Євроюсту і Міжнародного кримінального суду, для розслідування і зібрання доказів про злочини, скоєні в Україні", – додає видання.

В той же час політики та юристи досі не змогли домовитися про ідею створення спеціального міжнародного суду для розслідування злочинів агресії Росії. Переговори, як і раніше, стикаються із юридичними і політичними труднощами, повʼязаними зі створенням такого нового міжнародного інституту.

Так, експерти з правових питань заявили, що хоча ідея спеціального або гібридного трибуналу і була б складною з юридичного погляду, та все ж вона може бути здійсненна за наявності достатньої політичної волі.

Натомість країни Європейського Союзу не змогли домовитися про те, чи буде такий суд життєздатним варіантом і якщо так, то в якій формі він має бути, пише Bloomberg. Держави-члени цього тижня лише погодилися, що переговори слід продовжити.

Зокрема, це питання обговорили в Стокгольмі міністри юстиції ЄС.

"Через ситуацію в Україні найважливішою частиною зустрічі стане обговорення питань боротьби з безкарністю", – заявив журналістам у шведській столиці комісар Євросоюзу з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

Разом з тим за час повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну українські правоохоронці вже зафіксували 47 тисяч воєнних злочинів, вчинених окупантами.

Зокрема, лише за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, станом на середину грудня через агресію РФ в Україні загинули 450 дітей, щонайменше 863 – поранені. Близько 3,4 тисячі українських військовослужбовців знаходяться у полоні, ще 15 тисяч людей – зниклі безвісти.

А деякі населені пункти, на жаль, вже не відбудуються – їх росіяни зруйнували вщент.

Читайте також:
Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії