USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Країни ЄС домовилися про цінову стелю для російського газу

Домовленість стосується обмеження ціни на природний газ на рівні 180 євро за мегават-годину
газ
Джерело: відкриті джерела

Міністри енергетики країн Європейського Союзу домовилися про встановлення граничної ціни на газ, повідомляє Reuters.

Домовленість стосується обмеження ціни на природний газ на рівні 180 євро за мегават-годину. Ухвалене обмеження значно нижче, ніж попередня пропозиція Європейської комісії, яка не змогла б запобігти різким стрибкам ціни. Так званий механізм корекції газового ринку, покликаний запобігти екстремальним коливанням цін, буде застосований з 15 лютого.

Нове обмеження набуде чинності лише у випадку, якщо різниця в ціні зі світовими цінами на скраплений природний газ перевищуватиме 35 євро. Для запуску механізму ціни повинні залишатися вище обох граничних рівнів протягом трьох днів.

Що було раніше

3 грудня країни Європейського Союзу після тривалих переговорів домовилися встановити граничну ціну на російську нафту морського походження. Рада ЄС ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на нафту, що експортується Росією, на рівні 60 доларів США за барель. 

Зазначається, що це "обмежить стрибки цін, спричинені надзвичайними ринковими умовами, та різко скоротить доходи, отримані Росією від нафти після того, як вона розв'язала незаконну агресивну війну проти України".

"Це також послужить стабілізації світових цін на енергоносії за одночасного пом'якшення несприятливих наслідків для енергопостачання третіх країн", – додали в Раді Євросоюзу.

Обмеження цін на російську нафту набуде чинності після 5 грудня 2022 року для сирої нафти та 5 лютого 2023 року для продуктів перероблення нафти.

В Кремлі вже відреагували на рішення ЄС.

Так, прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Москва не прийматиме граничної ціни на нафту. Про це повідомляє ТАСС.

"Зараз аналізуємо. Певна підготовка була проведена до такої стелі. Ми ухвалювати цю стелю не будемо, а яким чином буде організовано роботу після аналізу, який буде швидко проведений, ми повідомимо", – сказав Пєсков.

Що було раніше

Напередодні в ЗМІ з'явилася інформація, що Росія створює "тіньовий флот" зі старих танкерів для експорту нафти в обхід санкцій, накладених на неї через розв’язану проти України війну. Серед них, зокрема, ембарго ЄС на морський імпорт, яке набуло чинності 5 грудня.

Як ідеться в публікації, Москва, яка значною мірою покладається на іноземні танкери для транспортування сирої нафти, від початку цього року шляхом прямих чи через підставних осіб закупівель придбала понад 100 танкерів, що раніше переважно обслуговували Іран і Венесуелу.

 
Читайте також:
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати