USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Зеленського не запросили на саміт ЄС через Орбана, але президент виступив онлайн: Що говорив

Український лідер закликав Євросоюз не впадати в нерішучість і не зраджувати віру в Європу
Зеленський
Джерело: Володимир Зеленський

У четвер, 14 грудня, у Брюсселі відбувається засідання Європейської ради, де лідери Євросоюзу зокрема мають ухвалити важливі питання щодо України. У зв'язку з цим український президент Володимир Зеленський виступив на саміті в онлайн-форматі та закликав країни не повертатися до нерішучості. Відеозвернення до Європейського Союзу Зеленський опублікував у своєму Telegram.

Про що говорив президент?

Український лідер упевнений, що цей день увійде в історію, проте в хорошу чи погану, зафіксує сама історія.

"Дуже важливо, щоб Європа сьогодні не впала в нерішучість. Ніхто не хоче, щоб Європу вважали ненадійною. Або як таку, що нездатна ухвалювати рішення, яке вона підготувала сама собою", – зазначив Зеленський.

Український лідер наголосив, що, на його думку, Київ виконав свою домашню роботу.

"Ми говоримо про обіцяне рішення. І я не почув жодних контраргументів, чому б нам не реалізувати план, узгоджений усією Європою. Минулого року Україна отримала чіткі рекомендації, як рухатися далі. Ми ухвалили ключові закони. Ви всі, підкреслюю, всі добре знаєте, що ми виконали всі зобов'язання", – сказав він.

Новини за темою: Країни Північної Європи підтвердили підтримку України і готовність говорити про гарантії безпеки, – заява

Зі свого боку Зеленський закликав Європу виконати свої обіцянки.

"Я прошу вас сьогодні про одне – не зрадьте народ і його віру в Європу. Якщо ніхто не вірить у Європу, що допоможе Європейському Союзу вижити? Люди в Європі не побачать жодної користі, якщо Москва отримає перепустку від Брюсселя у вигляді негативу щодо України. Путін, напевно, використає це проти вас особисто і проти всієї Європи. Не давайте йому цю першу – і єдину – перемогу в році", – заявив український лідер.

Чому Зеленський не поїхав на саміт?

Як пише видання Politico, Зеленський хотів особисто бути присутнім на саміті Євросоюзу у Брюсселі, де розглядають питання вступу України до ЄС і довгострокової фінансової підтримки, і лідери ЄС були готові запросити його, однак не стали цього робити через побоювання реакції Віктора Орбана.

За словами двох європейських дипломатів, на зустрічі представників країн Європейського Союзу кілька послів висловили застереження щодо запрошення Зеленського на саміт.

Вони побоювалися, що присутність українського президента може викликати антагонізм у прем'єра Угорщини Віктора Орбана і зробить позицію угорця щодо України ще більш непоступливою.

Нагадаємо, раніше Зеленський заявив, що отримання позитивного рішення про початок переговорів щодо вступу України до ЄС залежить тільки від стійкості країн-членів. Водночас у Києва немає плану "Б", оскільки єдиний план – це членство в Євросоюзі.
Читайте також:
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили