USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Японський космічний апарат надіслав перше зображення з поверхні Місяця

Незалежно від подальшої долі SLIM, ця місія визначає новий етап для Японії в дослідженні Місяця
фото з Місяця
Фото з Місяця
Джерело: відкриті джерела

Японський космічний апарат SLIM приземлився на сірому ґрунті Місяця і відправив на Землю фотографію. Про це повідомили в пресслужбі університету Дошиша.

Фото зробили роботом LEV-2 під назвою SORA-Q, який здійснив першу японську посадку на Місяць. SLIM є демонстраційним космічним апаратом, призначеним для дослідження технологій, необхідних для посадки на планети.

"Апарат запустили разом з космічним телескопом XRISM у вересні 2020 року. SLIM досяг місячної орбіти й 19 січня здійснив м'яку посадку на Місяць. Хоча операція не пройшла без проблем, оскільки сонячні панелі SLIM не генерували електрику, LEV-2 і LEV-1 успішно відключилися від апарата та працюють на поверхні Місяця", – йдеться у дописі.

Водночас фото підтверджує, що LEV-2 успішно розгорнули і він рухався по Місяцю після від'єднання від SLIM. І підтвердили, що функція зв'язку між LEV-1 і LEV-2 працює нормально.

Хоча наразі SLIM залишається без зв'язку, команда місії сподівалася на його можливе відновлення до 1 лютого.

Незалежно від подальшої долі SLIM, ця місія визначає новий етап для Японії в дослідженні Місяця. 

Новини за темою: SpaceX вкотре перенесла запуск нової партії Starlink

І стала п'ятою країною, яка здійснила м'яку посадку на Місяць.

Що передувало?

Японський космічний корабель SLIM успішно приземлився на поверхню Місяця. 

Як повідомляє Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA), посадковий модуль SLIM, який було запущено ще у вересні 2023 року, здійснив успішну посадку на поверхню Місяця близько о 17:20 за київським часом.

Президент JAXA Хіроші Ямакава підтвердив, що м'яка посадка пройшла успішно, і космічний апарат зміг надсилати сигнали після спуску. Однак, схоже, що після приземлення можливості сонячних панелей були погіршені, через що космічний апарат залежав від живлення від акумуляторів.

У виданні зазначають, що завдяки успішній місії Японія стала п’ятою країною, яка здійснила посадку на Місяць, після Радянського Союзу, США, Китаю та Індії.

"Уряди та приватні компанії здійснили понад 50 спроб висадитися на Місяць з перемінним успіхом, починаючи з перших спроб на початку 1960-х років, і цей успіх залишається хитким навіть у сучасну епоху", – додають автори.

Читайте також:
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон
В Японії скасували запуск першої приватної космічної ракети В Японії скасували запуск першої приватної космічної ракети
Україна отримала 760 млн доларів гранту від Японії та Норвегії Україна отримала 760 млн доларів гранту від Японії та Норвегії
Росія закуповує деталі для танків із Японії та Тайваню через Китай Росія закуповує деталі для танків із Японії та Тайваню через Китай