USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Понад чотири мільярди доларів: Україна і Японія підписали безпекову угоду

Ця угода є унікальним документом з однією із найбільш економічно й технологічно розвинутих країн світу
Зе і кішіда
Зеленський і Кішіда
Джерело: Офіс Президента

13 червня на саміті "Великої сімки" Україна і Японія підписали безпекову угоду. Згідно з документом, Токіо зобов’язується упродовж 2024 року надати Києву 4,5 млрд доларів допомоги, повідомив президент України Володимир Зеленський.

Глава держави зазначив, що ця угода є "унікальним документом з однією із найбільш економічно й технологічно розвинутих країн світу".

"Упродовж 2024 року Японія надасть Україні 4,5 млрд доларів та підтримуватиме нашу державу протягом усього 10-річного строку дії угоди. Допомога у сфері безпеки та оборони, співпраця в гуманітарній, технічній і фінансовій сферах, спільна робота заради реалізації пунктів Формули миру, санкцій проти агресора та притягнення його до відповідальності – це також закріплює підписана сьогодні угода", – поінформував президент.

Зеленський також додав, що для Токіо такий тип угоди і такий рівень підтримки є проривними.

Глава держави подякував Японії за таку солідарність з нашою країною та людьми, "за все, що ви робите, щоб захистити життя та міжнародне право".

Новини за темою: Японія має намір додатково виділити Україні понад 100 млн доларів, – ЗМІ

Що передувало?

13 червня в Італії почався саміт "Групи семи", більша частина якого буде присвячена Україні, її оборонній та економічній стійкості.

Український лідер вдень анонсував, що в межах заходу проведе низку двосторонніх зустрічей й, зокрема, укладе угоди про безпеку зі США і Японією.

Разом з тим ще в лютому Україна отримала 760 млн доларів від Японії та Норвегії на безповоротній основі. Кошти будуть направлені на часткову компенсацію видатків держбюджету й не тільки.

Додамо, що загалом, Київ уже має подібні угоди з понад 12 країнами.

У цих документах, які зазвичай підписують на 10 років, прописано різні пункти, що стосуються гарантій постачання зброї та іншої допомоги Україні.

Крім того, в угодах є пункти, в яких країни гарантують свою підтримку на шляху України до членства в НАТО.

Читайте також:
У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"