USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW

Найбільшої ефективності вдасться досягти, якщо удари цими ракетами координуватимуться із наземними операціями ЗСУ
Ракета ATACMS
Ракета ATACMS
Джерело: відкриті джерела

Ракети ATACMS, які надійшли на озброєння ЗСУ від Сполучених Штатів, можуть послабити логістику російських окупантів, а також розбити аеродроми та військові склади на території РФ. Але для України вони матимуть оперативне значення за умови посилення цих ударів наземними операціями. Таку думку висловили аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Вони нагадали, що президент Джо Байден оголосив 24 квітня, що США почнуть відправляти військову техніку Україні через кілька годин після підписання закону, який передбачає понад 60 млрд доларів допомоги.

Пентагон оголосив, що перший транш американської військової допомоги, передбачений цим законопроєктом, становить 1 мільярд доларів.

Експерти зазначають, що американська безпекова допомога може прибути на лінію фронту в Україні протягом наступних кількох тижнів, тобто раніше, ніж очікує російська сторона.

"Ситуація на полі бою продовжуватиме погіршуватися доти, доки українські сили не зможуть отримати і використовувати достатню кількість військової техніки, і в найближчій перспективі українським військам, можливо, все ще буде важко захищатися від російських військ поблизу Часового Яру і на північний захід від Авдіївки", – йдеться у звіті.

При цьому, як наголошують аналітики, надходження ракет великої дальності ATACMS у достатній кількості дозволить українським військам послабити російську логістику і загрожувати російським аеродромам у глибокому тилу, хоча місяці затримки, можливо, дали російським військовим час підготуватися до загроз, які становитиме Україна за наявності ракет ATACMS.

Крім того, поява ракет великої дальності ATACMS також може становити значну загрозу для російських складів боєприпасів у тилових районах і змусити російське командування вибирати між укріпленням існуючих складів і подальшим розосередженням складів по всій окупованій Україні.

"Атаки по російській логістиці та авіації в глибокому тилу, ймовірно, матимуть оперативне значення, але тільки якщо українські сили успішно скоординують їх з наземними операціями, щоб використати ослаблені можливості росіян у результаті таких ударів", ‒ пояснили в ISW.

Що відомо про ATACMS?

Це тактична балістична ракета класу "земля-земля", яку виробляє американська компанія Lockheed Martin.

Головна причина, чому Україна не вперше просить США про поставку цих ракет, – дальність. Дальність застосування ATACMS – до 300 км.

ATACMS можуть бути випущені з реактивних систем залпового вогню, таких як M270 MLRS та M142 HIMARS. Експлуатацію MGM-140A ATACMS розпочали в січні 1991 року. 

Характеристики:

Довжина – 3,96 м (ATACMS MGM-140A та MGM-140B); 4,00 м (MGM-164B та MGM-168A);
Діаметр ракети – 0,61 м;
Розмах крил – 1,4 м;
Маса: 1670 кг – ATACMS MGM-140A; 1320 кг – MGM-140B;
Дальність стрільби: 165 км – ATACMS MGM-140A; 300 км – MGM-140B; 140 км – MGM-164A; 270 км – MGM-168A.

ATACMS в Україні

Раніше ми повідомляли, що Сполучені Штати Америки протягом останніх тижнів таємно відправили в Україну ракети великої дальності ATACMS. Вони були в пакеті допомоги Україні на 300 млн доларів, який схвалили ще 12 березня.

Ракети вперше використали вранці 17 квітня. Їх Україна запустила по аеродрому окупантів у Криму, який знаходився приблизно в 165 км від української лінії фронту.

Читайте також:
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський
"Обмежено придатних" більше не буде: Що робити, якшо ви маєте такий статус
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова  Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова