USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

13 Гуантанамо в сирійській пустелі: Як ІДІЛ намагається відродитися під носом у США

Прийнято вважати, що терористичну Ісламську державу було розгромлено кілька років тому. Однак тисячі бойовиків пішли в підпілля і продовжують свою діяльність звідти. Вони намагаються витягнути з в'язниць 30 тисяч своїх побратимів у Сирії та Іраку і відродити ІДІЛ. Досі залишається невирішеним питання репатріації членів сімей бойовиків, десятки тисяч яких так і залишаються жити в тимчасових таборах у сирійській пустелі. Тема ІДІЛ пішла з перших шпальт світових ЗМІ, однак у США побоюються, що терористи перегруповуються просто у них під носом і готуються до відродження свого халіфату
Діти в таборі Аль Хол
Діти збираються біля своїх наметів у таборі "Аль-Хол", у якому проживають сім'ї членів угруповання "Ісламська держава", у провінції Хасака, Сирія. У таборі "Аль-Хол" живе понад 25 тисяч дітей.
Джерело: The Associated Press

Коли чотири роки тому "держава" ІДІЛ зазнала поразки у Східній Сирії, світ зітхнув із полегшенням. Протягом багатьох років ІДІЛ наводила жах на весь світ. Використовуючи хитру пропаганду, терористичне угруповання завербувало до 50 тисяч іноземних бойовиків із десятків країн. Проголошення ІДІЛ ісламським халіфатом перетворило його на всесвітній рух із діяльністю на всіх континентах. Однак США очолили міжнародну коаліцію, яка з часом впоралася із загрозою.

Сьогодні невеликий загін із 900 військовослужбовців Сполучених Штатів залишається на північному сході Сирії, щоб не дати ІДІЛ відродитися. Американці співпрацюють із Сирійськими демократичними силами (СДС), які займають третину країни. Війська США координують 100-тисячне угруповання сил СДС, керують мережею повітряного спостереження, евакуюють поранених курдських бійців, надають допомогу цивільному населенню і намагаються примирити розрізнені племена на півночі Сирії.

Залишки ІДІЛ підтримує Іран. Бойовики використовують іранські дрони-камікадзе для ударів по позиціях американських сил. ІДІЛ збирає сили, щоб набрати нових бійців і відродитися знову. Протидія Ісламській державі та запобігання її відродженню є другим найважливішим пріоритетом Сполучених Штатів на Близькому Сході – після іранської проблеми, звісно ж. Незважаючи на потужну систему ППО, 23 березня іранський дрон ІДІЛ таки долетів до американської бази на сході Сирії, вбивши цивільного і поранивши п'ятьох військовослужбовців США. Це була 79-та атака ІДІЛ на сили Сполучених Штатів в Сирії із січня 2021 року, хоча більшість нападів було успішно відбито. У США не було жертв у Сирії протягом багатьох років.

Американці завдали ударів у відповідь по іранських проксі, проте незрозуміло, наскільки це допоможе зупинити атаки в майбутньому. Військових США турбує той факт, що Росія помітно збільшила кількість польотів винищувачів у контрольований Сполученими Штатами повітряний простір на північному сході Сирії. Росіяни здійснили такий політ навіть під час візиту керівництва Центрального командування США CENTCOM на одну з баз у Сирії. Збивати російські літаки американці не наважуються.

Йде виховання наступного покоління ІДІЛ

З кінця 2019 року в Сирії було вбито трьох лідерів ІДІЛ, а також десятки командирів старшої та середньої ланки. Однак ІДІЛ не знищено, оскільки тисячі його фанатиків живі і чекають другого шансу. Сьогодні в імпровізованих в'язницях СДС утримують понад 10 тисяч загартованих у боях бойовиків ІДІЛ, а в таборах, що охороняються курдами, проживають понад 54 тисячі жінок і дітей – родичів цих бойовиків. І це величезна проблема.

Нещодавно в Сирії побував старший науковий співробітник Інституту Близького Сходу і автор книги "Сирійський джихад" Чарльз Лістер. Він описує побачене як гуманітарну проблему і проблему безпеки, з якою США ніколи раніше не стикалися. "Коли ви розмовляєте з жителями таборів, коли ви розмовляєте з бійцями СДС, які охороняють об'єкти, коли ви розмовляєте з представниками адміністрації таборів, у вас виникає реальне відчуття небезпеки, що насувається", – цитує Лістер главу CENTCOM генерала Майкла Куриллу. Він упевнений, членів сімей бойовиків з інших країн потрібно терміново репатріювати на батьківщину, місцевих – реабілітувати та інтегрувати в суспільство.

Табір "Аль-Хол", у якому проживають члени сімей терористів ІДІЛ, з висоти пташиного польоту. Це проблема, яка досі не має вирішення. Цивільних потрібно повернути додому, але є ряд проблем, які не дають цього зробити.
Джерело: The Associated Press

Масштаби цієї кризи ув'язнених безпрецедентні. Двадцять один рік тому 780 підозрюваних у тероризмі доставили в затоку Гуантанамо. Двадцять один рік потому 31 людина досі залишається там, хоча докладалися зусилля для репатріації всіх ув'язнених. Але в Сирії все набагато серйозніше. Одні тільки бойовики ІДІЛ, які налічують 10 тисяч осіб, заповнили б 13 в'язниць Гуантанамо. На північному сході Сирії Сполучені Штати мають справу майже із 65 тисячами осіб принаймні з 55 країн, яких утримують у тимчасових в'язницях і величезних таборах в умовах громадянського конфлікту.

Ідеї ІДІЛ досі живі. У неї є армія у в'язницях – 10 тисяч у Сирії та 20 тисяч у сусідньому Іраку. Щонайменше 5 тисяч найнебезпечніших і найвідданіших бойовиків ІДІЛ наразі перебувають у в'язниці "Ес-Сінаа" в кварталі Гувейран міста Хасеке, на північному сході Сирії. Колись у цій будівлі була школа, але її перепрофілювали. Охороняють об'єкт сили СДС, а фінансують – США і союзники по коаліції. З в'язниці постійно намагаються втекти бойовики. ІДІЛ підкуповує охоронців, здійснює вилазки. Втечі з в'язниці – частина ДНК ІДІЛ. Вони стали ключем до її сходження у 2014 році.

У січні 2022 року ІДІЛ здійснила масовану атаку на в'язницю в Гувейрані, протаранивши її стіни кількома автомобілями, начиненими вибухівкою. Потім бойовики в'їхали до в'язниці на пікапах, набитих зброєю, щоб роздати її ув'язненим. Напад координувався як зсередини, так і ззовні, деяких курдських охоронців примусили до співпраці. Спалахнула 10-денна битва, в якій брали участь спецпризначенці США і Британії і в результаті якої загинуло понад 500 осіб. На гроші британського уряду відтоді зміцнили оборону в'язниці, але ІДІЛ це явно не зупиняє.

ІДІЛ зацікавлена не тільки у звільненні своїх бійців – вона також має намір звільнити 50 тисяч жінок і дітей, яких утримують у таборі "Аль-Хол" за 40 кілометрів від в’язниці. Це найбільший табір для рідних бойовиків, розташований він на кордоні з Іраком. Останніми місяцями було зірвано кілька великих планів ІДІЛ щодо нападу на "Аль-Хол". Охоронці СДС почали отримувати погрози мобільними телефонами і тепер в'їжджають у табір тільки на наданих Сполученими Штатами бронетранспортерах Bearcat. Коли Чарльз Лістер відвідував табір, його супроводжували кілька груп спецпризначенців США, на кожному кроці стояли американські бойові машини Bradley, а в небі над табором ширяли американські безпілотники і вертольоти.

Бійці сил СДС заїжджають у табір "Аль-Хол" лише на американських бронемашинах. Час від часу у таборі затримують терористів ІДІЛ.
Джерело: The Associated Press

У таборі "Аль-Хол" проживають 25 тисяч дітей. Це гуманітарна катастрофа і бомба уповільненої дії, пише Лістер. У вересні сили СДС провели тижневу операцію із зачистки в "Аль-Холі", під час якої було захоплено 300 бойовиків ІДІЛ, які жили серед жінок і дітей, а також зброю і вибухові речовини. Унаслідок обстрілу табору з гранатомета загинули двоє курдських бійців. Також курди виявили, що в таборі працюють одразу кілька шкіл ІДІЛ, там знайшли фото- і відеоматеріали, за допомогою яких маленьких дітей навчають ідеології ІДІЛ і підтримки насильства та тероризму. На піку могутності ІДІЛ використовувала такий підхід на всіх територіях, які змогла захопити. CENTCOM вважає, що триває виховання "наступного покоління ІДІЛ, що доповнює його армію в ув'язненні".

Відродження ІДІЛ – лише питання часу

Якщо все залишити як є, цей гнійник рвоне. Єдине рішення цієї кризи ув'язнених – повернення чоловіків, жінок і дітей до країн, з яких вони прибули до Сирії, для судового переслідування або реабілітації та реінтеграції. Але це зробити непросто. Переважна більшість майже із 50 тисяч жінок і дітей – родом з Іраку та Сирії. Ірак уже повернув тисячі громадян додому, але на завершення процесу піде щонайменше шість років, прогнозують американці. Сирійців у таборі близько 12 тисяч і майже всі вони прибули з районів, контрольованих режимом Асада, що повністю унеможливлює їхнє повернення додому. Репатріація громадян третіх країн прискорилася після того, як Сполучені Штати доклали дипломатичних зусиль, але навіть після цього тільки 1% із них було повернуто додому. На розгляд однієї справи про репатріацію може піти рік, а тут ідеться про 10 тисяч осіб.

Якщо все буде йти такою чергою, знадобиться щонайменше 30 років, щоб повернути додому тільки жінок і дітей. Але американські війська, які відіграють ключову роль у стримуванні ІДІЛ і гарантуванні безпеки об'єктів, майже напевно не будуть перебувати в Сирії так довго через поступово наростаючий тиск усередині країни з метою виходу з конфліктів у регіоні. Щоразу, коли війська США йдуть, там починається справжнє пекло. Не буде винятком і Сирія. Анклав курдів тут же захочуть знищити Туреччина та режим Асада, чим скористається ІДІЛ. Дестабілізація на півночі Сирії зараз дуже на руку Росії.

Нездатність впоратися з цією кризою ув'язнених – сценарій мрії для ІДІЛ. Потрібна велика міжнародна дипломатична мобілізація, щоб порушити це питання на необхідний рівень. Хоча світ зараз зайнятий зовсім іншими проблемами, і це зрозуміло. Але дослідник ІДІЛ Чарльз Лістер упевнений: якщо не вжити заходів уже зараз, то відродження ІДІЛ – лише питання часу.

За матеріалами Чарльза Лістера, опублікованими Politico

Читайте також:
Макрон запропонує тимчасово зупинити війни у світі під час Олімпіади-2024 Макрон запропонує тимчасово зупинити війни у світі під час Олімпіади-2024
Байден заявив про початок військової операції на Близькому Сході Байден заявив про початок військової операції на Близькому Сході
Йорданія завдала удару по Сирії: Загинуло 10 людей, – ЗМІ Йорданія завдала удару по Сирії: Загинуло 10 людей, – ЗМІ
США і Велика Британія завдали масованих ударів по об’єктах хуситів у Ємені США і Велика Британія завдали масованих ударів по об’єктах хуситів у Ємені