USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Як захистити техніку від перепадів напруги

Для того, щоб захистити свою техніку, потрібно знати усього кілька простих способів
розетки
Джерело: відкриті джерела

Аварійні або планові відключення світла можуть призвести до стрибків напруги, через які побутова техніка може вийти з ладу. Як не втратити холодильник чи пральну машину через проблеми з електрикою? Є кілька простих способів.

Мережевий фільтр

Мабуть, один із найдешевших способів захистити техніку від перепадів напруги. Його часто використовують в офісах, де багато комп'ютерів. Він схожий на звичайний подовжувач, але мережевий фільтр обладнаний спеціальним запобіжником, який у разі перепадів електроенергії захищає підключену до нього техніку.

Єдиний мінус – його не можна перевантажувати. Іншими словами, не можна до одного мережного фільтра підключити холодильник, пральну машину та мікрохвильову піч. Тому для квартири чи будинку доведеться купувати кілька фільтрів. А це – додаткові витрати та дроти під ногами по всіх кімнатах.

Реле контролю напруги

Цей прилад буває кількох типів:

- реле напруги, що встановлюється в електрощитову та контролює рівень електроенергії по всій квартирі. Головний мінус цього варіанту в тому, що у разі стрибка напруги, або навіть незначних коливань, відключатимуться абсолютно всі прилади, навіть ті, які захисту не потребують.

 - реле напруги в розетку, що контролює електроенергію для одного чи кількох приладів. На сьогоднішній день це найбільш популярний варіант, оскільки не вимагає спеціального монтажу. Крім того, цей пристрій має кілька виходів, в які можна підключити техніку, яку ви хочете захистити від перепадів електроенергії.

Головний мінус реле контролю напруги – це постійне переривання подачі електроенергії, навіть якщо коливання незначні. У результаті техніка швидко зношується чи починає працювати зі збоями.

Стабілізатор напруги

Головне завдання цього приладу полягає в тому, щоб нормалізувати напругу, якщо її рівень трохи перевищує 220В. У разі різкого стрибка вище 250В стабілізатор напруги відключає подачу електроенергії. Цей пристрій можна встановити як на електрощит, до якого підключено різну побутову техніку, так і встановити на розетку для одного приладу.

Єдиний мінус, який має цей спосіб – вартість. Але це виправдано, оскільки побутові прилади максимально ефективно захищені.

"Розумні" розетки

Ці прилади не захистять техніку від перепадів напруги, але можуть бути корисними якщо ви точно знаєте, коли буде відключення електроенергії. "Розумні" розетки можна вмикати та вимикати за допомогою wi-fi, де б ви не знаходилися. Відповідно, навіть будучи на роботі, ви зможете подбати про домашню техніку, завчасно її вимкнувши.

Читайте також:
"Мапа стійкості": "Київ Цифровий" об’єднав мапу укриттів і пункти обігріву
Блекаути та планові відключення – міністр енергетики розповів, чого чекати українцям взимку Блекаути та планові відключення – міністр енергетики розповів, чого чекати українцям взимку
В Україні стартував цілодобовий онлайн-чат психологічної підтримки для чоловіків В Україні стартував цілодобовий онлайн-чат психологічної підтримки для чоловіків
Пункти незламності запрацювали на 96 залізничних вокзалах України Пункти незламності запрацювали на 96 залізничних вокзалах України