USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Як відбувся обмін Медведчука на азовців, – подробиці від WSJ

Зустріч пройшла на злітно-посадковій смузі в аеропорту Анкари
Медведчук
Віктор Медведчук, колишній депутат ВР України
Джерело: відкриті джерела

Обмін Віктора Медведчука на полонених українських військових, зокрема, командирів "Азову" відбувся за участі російського олігарха Романа Абрамовича. Про це пише The Wall Street Journal.

Один з наймасштабніших обмінів України та РФ відбувся 22 вересня 2022 року на злітно-посадковій смузі в аеропорту Анкари. Видання називає обмін складнішим з точки зору домовленостей, ніж російсько-американський обмін льотчика Костянтина Ярошенка на морського піхотинця Тревора Ріда.

За даними WSJ, сторони не хотіли починати переговори. Керівник Офісу президент Андрій Єрмак, який керував обміном, заявляв, що не довіряє росіянам. Україна вимагала встановлення осіб військових, які перебувають у російському полоні.

"Обмін відбувся після того, як керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов піднявся на борт літака з українцями, зробив фото та відправив їх Києву", – повідомляє видання.

Літак з 10 іноземними добровольцями, яких теж звільнили в рамках обміну, супроводжував до Ер-Ріяда російський олігарх Роман Абрамович. Відомо, що Віктора Медведчука Україна обміняла на 215 українських військових, серед них були п'ятеро командирів полку "Азов". Також Росія повернула 56 своїх військових. За домовленістю, азовці повинні були перебувати у Туреччині до закінчення війни, але у липні 2023 року вони повернулися до України.

Новини за темою: Порошенко остаточно програв суд Зеленському через так звані "плівки Медведчука"

Чим відзначився Медведчук

Віктор Медведчук є кумом російського диктатора Володимира Путіна та засновником вже забороненої в Україні партії "ОПЗЖ". Ще до початку повномасштабного вторгнення РФ його підозрювали у державній зраді. До лютого 2022 року він перебував під домашнім арештом, але потім втік. СБУ затримала Медведчука у квітні минулого року, а у вересні його обміняли на захисників Маріуполя. Зокрема, на командирів "Азову", які захищали "Азовсталь".

Нагадаємо, Кабінет міністрів дозволив Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА) продавати арештоване за кордоном майно. Зокрема, тепер можуть продати яхту екслідера забороненої партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука орієнтовною вартістю 200 млн євро. 

На початку листопада ми повідомляли, що маєток Оксани Марченко в Києві, SPA-готель її чоловіка Віктора Медведчука "Бескид" та його закарпатська дача "Ведмежа діброва" усе ще не конфісковані. Щобільше, їх на платній основі охороняє поліція охорони в інтересах власників, а особи й компанії, які найняли поліцію охорони в ці об’єкти, змінилися протягом 2022 року.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні