USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Вже навіть росіяни зрозуміли, що не втечуть від відповідальності після таких зухвалих вбивств "для відео", – Полозов

Адвокат наголосив, що українські військовополонені перебувають у Росії в нелюдських умовах
Микола Полозов
Джерело: відкриті джерела

Вже навіть росіяни зрозуміли, що не втечуть від відповідальності після таких зухвалих вбивств на кшталт розстрілу військового після слів "Слава Україні!". Про це заявив російський адвокат, правозахисник Микола Полозов в ефірі UWN

Адвокат Микола Полозов розповів, що кричущий випадок порушення Женевської конвенції росіянами, коли вони розстріляли беззбройного українського військового після гасла "Слава Україні!", викликав неоднозначну реакцію навіть серед росіян. Після реакції світової спільноти у російської сторони з'явилося розуміння, що вони вчинили воєнний злочин. 

"Оскільки до них теж дійшло усвідомлення, що скоєно воєнний злочин, що він зафіксований, що цей злочин має виконавців, організаторів і, на жаль, таких злочинів було скоєно масу. Проте докази таких воєнних злочинів фіксуються, у тому числі передаються до Міжнародного кримінального суду, тому рано чи пізно причетні до розстрілу військовополоненого так чи інакше постануть перед правосуддям", – вважає Полозов. 

В яких умовах перебувають українські полонені в Росії?

"На жаль, українські військові полонені перебувають у дуже поганих умовах, як правило російська влада використовує для їх утримання наявні установи пенітенціарної системи: чи то слідчі ізолятори, чи то колонії, причому як на окупованих територіях, так і в Російській Федерації. Фактично військовополонених містять у тих самих умовах, що й ув'язнених", – зазначив Полозов. 

За його інформацією, українські полонені не мають доступу до медицини, дуже погано харчуються, не мають належного забезпечення в засобах гігієни. 

"Звичайно ж, порівнювати не можна, якщо Україна прагне відповідності світовим стандартам, у тому числі щодо змісту військовополонених, то в Росії жодного прагнення немає і, на жаль, поводження з військовополоненими перебуває на дуже поганому рівні", – зауважив адвокат. 

Чи це є злочином і чи повинна РФ відповідати?

"Так, там комплекс проблем, починаючи з того, що Росія досі не створила інформаційно-довідкове бюро у справах військовополонених, тобто приховує їхнє місце розташування, зокрема, від Міжнародного комітету Червоного Хреста. Росія досі не створила змішаних медичних комісій, які дозволяють репатріювати поранених, хворих військовополонених", – наголосив Полозов. 

Звичайно, це є безумовним порушенням Третьої Женевської конвенції з боку Російської Федерації.

Раніше

Сьогодні, 7 березня, Україна і Росія провели обмін полоненими. Додому повернулися 126 захисників та 4 захисниці. Україна повернула воїнів ЗСУ, нацгвардійців, прикордонників, ДССТ.

Також цікаво буде знати, що Україна витрачає на утримання одного російського військовополоненого близько 10 тисяч гривень на місяць

Читайте також:
Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"
Велика Британія вишле військового аташе РФ за Велика Британія вишле військового аташе РФ за "зловмисну діяльність"
В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні
За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів