USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Балістика для Росії? Іран наростив виробництво ракет після угоди з країною-агресоркою

Тегеран також постачає ракети єменським повстанцям-хуситам і ліванському ополченню "Хезболла"
ракета
Ілюстративне фото
Джерело: Defense Express

Іран значно розширив два своїх ключових об'єкти з виробництва балістичних ракет після угоди з країною-агресоркою Російською Федерацією. Тож, можна припустити, що зброя, яка виробляється на нових майданчиках, йтиме до РФ. Таких висновків дійшли у виданні Reuters після отримання супутникових знімків.

На них – супутникових знімках – зображено понад 30 нових будівель на обох об'єктах, розташованих поблизу Тегерана. Йдеться про військову базу "Модаррес" та комплекс з виробництва ракет "Ходжир", які перебувають під наглядом Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) – елітної воєнізованої організації, яка відіграє центральну роль у ракетній та ядерній програмах Ірану. Комплекси вже давно пов'язані з розробкою і виробництвом іранських балістичних ракет малої і середньої дальності.

"Три іранські посадовці, які попросили не називати їхніх імен, оскільки вони не мають дозволу на публічні виступи, підтвердили, що "Модаррес" і "Ходжір" розширюються для збільшення виробництва звичайних балістичних ракет", – акцентує видання.

До того ж іранські посадовці говорять, що деякі з нових будівель також дозволять подвоїти виробництво безпілотників.

Супутникове фото, котре показує ймовірну нову виробничу лінію для твердопаливних ракетних двигунів на комплексі Ходжир поблизу Тегерана, Іран. 5 липня 2024 року.
Джерело: Reuters

Однак, примітно, що вже нині, за оцінками експертів, іранський арсенал є найбільшим на Близькому Сході і налічує понад три тисячі ракет, включаючи моделі, призначені для несення звичайних і ядерних боєголовок.

Кому зброя?

"Розширення майданчиків відбулося після укладення в жовтні 2022 року угоди, в якій Іран погодився надати ракети Росії, яка шукала їх для війни проти України. Тегеран також постачає ракети єменським повстанцям-хуситам і ліванському ополченню "Хезболла", які, за словами американських офіційних осіб, входять до підтримуваної Іраном "Осі опору" проти Ізраїлю", – пише видання.

Нині ж припускається, що безпілотники і ракетні компоненти будуть продаватися Росії, безпілотники надаватимуться хуситам, а ракети – "Хезболлі". Однак підтвердити чи спростувати цю інформацію видання поки не може: місія Ірану в Організації Об'єднаних Націй не прокоментувала розширення комплексів, а сам Тегеран раніше заперечував надання безпілотників і ракет Росії та хуситам.

Оцінка ситуації

Reuters стверджує, що будь-яке збільшення виробництва ракет або безпілотників в Тегерані може викликати занепокоєння Сполучених Штатів. Бо ж останні неодноразово говорили, що іранські безпілотники допомагають підтримувати наступ Росії на українські міста, а також націлені на Ізраїль, який відбиває атаки підтримуваних Іраном угруповань, включаючи "Хезболлу".

Втім саме цей факт Офіс директора Національної розвідки Сполучених Штатів Америки відмовився коментувати. Не надав оцінку ситуації і представник Ради національної безпеки США, уточнивши, що Сполучені Штати запровадили різні заходи, включно з санкціями, спрямованими на обмеження виробництва та експорту іранських ракет і безпілотників.

Участь Ірану у війні РФ проти України

В Росії заявляли, що прискорюють роботу над "новою великою міждержавною угодою" з Іраном – після зустрічі президента країни Ібрагіма Раїсі з главою РФ Володимиром Путіним у Москві. До того ж лунали заяви, що Тегеран досягнув домовленостей з Москвою щодо постачання винищувачів Су-35 російського виробництва, ударних гелікоптерів Мі-28 та навчально-тренувальних літаків Як-130. А в Ірані хизувалися, що розробили для Росії новий "вибуховий та розвідувальний" ударний безпілотник Shahed-107, який країна-агресор, ймовірно, використовуватиме для ударів по Україні. 

Паралельно з цим союзники України вважають Тегеран ключовим постачальником військових зусиль Москви. Докази, якими обмінюються країни, показують, що безпілотники, виявлені в Україні, мають такі ж характеристики, як і безпілотники іранського виробництва, помічені в інших місцях. 

Саме тому Сполучені Штати та інші західні країни запроваджують санкції проти іранських компаній і людей, причетних до виробництва безпілотників і надання їх Росії. Зокрема, в січні минулого року Міністерство торгівлі США ввело обмеження проти семи іранських юридичних осіб через виробництво ними безпілотників, які використовуються РФ у війні проти України. А вже на початку лютого Мінфін Сполучених Штатів запровадив нові санкції проти восьми топменеджерів іранського виробника безпілотників. 

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС