USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

"Вони сказали, що прийшли захопити країну": Як і чому прихильники експрезидента Бразилії брали штурмом столичні адмінбудівлі

...і чим це все зрештою завершилося
Протести в Бразилії
Джерело: Reuters

Штурм адміністративних будівель абсолютно без сенсу, але під радикальними лозунгами. Мародерство та вандалізм всередині, купа фотографій та відео з місця подій, критика зі сторони людини, на чию підтримку взагалі проводився штурм.

Все це вже було, причому не так давно. Звісно, йдеться про штурм Конгресу в США, який організували прихильники експрезидента Дональда Трампа.

Історія має властивість повторюватися. Тепер дуже схожі події сталися у Бразилії.

Болсонару vs Лула

Все почалося, як і у випадку США, з виборів. Діючий (на той момент) президент Жаїр Болсонару "захищав свій титул" проти претендента на ім'я Лула да Сілва (хоча зрештою людина, яка раніше двічі обіймала пост президента, навряд чи може вважатися "претендентом" у тому розумінні, у якому ми звикли". 

Переміг Лула. Переміг із дуже незначною різницею – 50,9% проти 49,1%. Враховуючи різку антагоністичність обох кандидатів (правого Болсонару та лівого Лули), це викликало різке несприйняття результатів у сторони, яка програла. Враховуючи, що Болсонару називають "тропічним Трампом" за стиль його поведінки та заяв, а сам Трамп активно його підтримує, стало очевидним, що градус несприйняття буде досить високим. 

Але, як виявилось, такі масштаби собі навряд чи хтось уявляв. 

Протести, штурм, вандалізм

У неділю тисячі прихильників Болсонару вийшли на мітинг, який був анонсований напередодні, у столиці країни Бразиліа. Проте у підсумку все пішло явно не за мирним сценарієм.

Вони пішли на штурм адміністративних будівель, увірвалися до Національного конгресу країни, до будівлі Верховного суду та президентського палацу.

Поліція застосувала до протестувальників сльозогінний газ, але це не допомагало. Як уточнює BBC, заворушення тривали кілька годин.

Демонстранти відмовились визнавати недавню поразку Болсонару на виборах. У свою чергу Лула, який перебував у робочій поїздці у штаті Сан-Паулу, заявив, що демонстранти здійснили "акти вандалізму та фашизму". І такого прецеденту в історії країни ще не було.

"Як справжні вандали, вони руйнують усе, що бачать перед собою. Ми вважаємо, що безпека не була забезпечена належним чином. І я хочу вам сказати, що всі люди, які це зробили, будуть покарані", – заявив новий президент Бразилії. 

І схоже на те, що Лула не збрехав

За останніми даними Reuters, поліція у Бразилії затримала понад 400 учасників протестів. Наразі встановлюють організаторів заворушень.

Слідство вважає, що захоплення урядових будівель планувалося щонайменше два тижні, основною платформою для спілкування були соціальні мережі.

Далі. Верховний суд Бразилії усунув губернатора Бразиліа з посади на 90 днів через недоліки в системі безпеки в столиці. Окрім цього, суд наказав військовим упродовж 24 годин усунути всі табори прихильників Болсонару, які напередодні захопили урядові будівлі. 

До речі, про саме захоплення будівель. Вже станом на ранок за київським часом поліція у Бразилії відрапортувала, що звільнила адміністративні будівлі від прихильників Болсонару. 

Цьому сприяв указ Лули про федеральне втручання на території столичного округу для придушення заворушень. Прихильників Болсонару він назвав "фашистами та фанатиками". 

Як відреагував Болсонару 

Джерело: Reuters

Сам колишній президент на момент протестів взагалі знаходився не в країні, а в американській Флориді. Він засудив те, що відбулося.

"Мирні демонстрації у законній формі є частиною демократії. Проте грабежі та захоплення державних будівель, які відбувалися сьогодні, а також ті, що практикувалися лівими у 2013-му та 2017 роках, не підпадають під дію цього правила".

Як відреагував світ 

Засудив те, що сталося, і висловив свою повну підтримку Лулі. 

"Сполучені Штати засуджують будь-які спроби підірвати демократію в Бразилії. Президент Байден уважно стежить за ситуацією, і наша підтримка демократичних інститутів Бразилії є непохитною. Демократію Бразилії не похитне насильство", – зауважив радник з нацбезпеки Джейк Салліван.

Президент Франції Еммануель Макрон закликав поважати волю бразильського народу та демократичні інституції.

У Брюсселі також висловили повну підтримку Лула да Сільві. 

"Я вражений актами насильства і незаконною окупацією урядового кварталу Бразиліа войовничими екстремістами. Повна підтримка Лула да Сільви та його уряду, Конгресу та Федерального Верховного суду... Бразильська демократія переможе насильство та екстремізм", – сказав високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

Читайте також:
"Найцікавіше почнеться після вето": Політолог стосовно законопроєкту про "іноагентів" у Грузії
У Тбілісі під час протестів проти закону про У Тбілісі під час протестів проти закону про "іноагентів" побили лідерів опозиції
У Грузії протестувальники проти закону про У Грузії протестувальники проти закону про "іноагентів" знову вийшли на вулиці: Є сутички. Відео
Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі