USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Виклик бригади швидкої жестовою мовою: Як діє пілотний проєкт в Україні?

Допомогу можна викликати, надіславши смс чи зробивши відеовиклик на номер 112
Система 112

Система 112

Джерело: відкриті джерела

Міністерство внутрішніх справ та Міністерство охорони здоров’я України спільно запустили пілотний проєкт із неголосового виклику бригади екстреної допомоги. Допомогу можна викликати, надіславши смс чи зробивши відеовиклик на номер 112 – під час відеовиклику працюють оператори, які володіють жестовою мовою, поінформували в пресслужбі МОЗ.

За інформацією відомства, мета неголосового виклику – забезпечити доступ до виклику бригади екстреної допомоги для людей із порушеннями слуху та мовлення.

"Така послуга корисна для тих, хто не говорить або погано володіє українською і тому не може в телефонній розмові швидко й чітко пояснити причину виклику", – йдеться в повідомленні.

Як це відбувається?

Це відбувається в межах запровадження єдиної лінії екстреної допомоги, яка по суті обʼєднує в собі всі служби (101, 102, 103, 104).

"Створення та впровадження системи 112 також є одним із зобов’язань у рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, а також у межах реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору та послуг в Україні, яка розроблена за ініціативи першої леді Олени Зеленської", – додали в МОЗ.

З початку запуску в липні та до грудня 2023 року лише в Києві на номер 112 надійшло 46 повідомлень, 41 виклик із залученням операторів, які володіють жестовою мовою, і 20 смс-повідомлень.

Раніше

У вересні минулого року в Київській області повноцінно запрацювала телефонна служба 112. ЇЇ можна використовувати як альтернативу іншим гарячим лініям (101, 102, 103 та 104), щоб не дзвонити у кожну службу окремо. Про це повідомив  Ігор Клименко.

"Впровадження єдиного номера виклику екстрених служб розпочалося з міста Києва. Майже за три місяці від початку роботи надійшло понад 167 тисяч викликів. Найчастіше дзвінки скеровувалися до Національної поліції України", – розповідав міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Також правоохоронець додав, що на лінію 112 можуть звернутися і люди з порушенням слуху чи мовлення.

За словами Клименка, наразі триває робота над тим, щоб служба 112 якнайшвидше запрацювала по всій території України.

Раніше ми писали, що, за словами заступника міністра внутрішніх справ Леоніда Тимченка, служба 112 на всій території України запрацює до кінця 2024 року.

Читайте також:
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ
Українці масово переоформляють авто після ухвалення закону про мобілізацію Українці масово переоформляють авто після ухвалення закону про мобілізацію