USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Війна в Україні залишається головною загрозою для світової економіки, – МВФ

Через війну зростання світової економіки залишається слабким
МВФ

МВФ

Джерело: відкриті джерела

Міжнародний валютний фонд оновив прогнози для світової економіки. У Фонді прогнозують невелике зростання світової економіки, однак попереджають, що воно є слабким за історичними мірками, оскільки боротьба з інфляцією та війна Росії в Україні негативно позначаються на економічній активності.

Експерти Фонду зазначають, що зростання світової економіки уповільниться з 3,4% у 2022 році до 2,9% у 2023-му, а потім підвищиться до 3,1% у 2024 році.

Роль України у глобальній економіці

Економісти наголошують, що ескалація війни в Україні залишається головною загрозою глобальній стабільності, яка може призвести до дестабілізації енергетичних чи продовольчих ринків та подальшої фрагментації світової економіки.

Прогноз для світової економіки

Для країн з розвиненою економікою уповільнення буде більш вираженим зі зниженням з 2,7% минулого року до 1,2% та 1,4% цього і наступного року. При цьому у МВФ наголошують, що у 9 з 10 країн із розвиненою економікою, швидше за все, відбудеться уповільнення економічної активності.

"Зростання в США сповільниться до 1,4% у 2023 році, оскільки підвищення процентних ставок Федеральною резервною системою впливатиме на економіку. Умови в зоні євро є складнішими, незважаючи на ознаки стійкості до енергетичної кризи, м'яку зиму та щедру фінансову підтримку. Дивлячись на посилення грошово-кредитної політики Європейського центрального банку та негативний шок умов торгівлі внаслідок підвищення цін на імпортовані енергоносії, ми очікуємо, що цього року зростання досягне дна в 0,7%", – прогнозують у Фонді.

В той же час економісти зазначають: група країн з ринком, що формується, і країн, що розвиваються, вже пройшли нижню точку спаду, при цьому очікується, що зростання трохи підвищиться до 4% і 4,2% цього і наступного року.

Поліпшення прогнозу на 2023–2024 роки також зумовлено стійкістю економік у третьому кварталі 2022-го завдяки сильним ринкам праці, стабільному споживанню домогосподарств та інвестиціям бізнесу, а також кращій, ніж очікувалося, адаптації до енергетичної кризи в Європі. 

Китай та Індія

Минулого року обмеження та спалахи COVID-19 у Китаї послабили економічну активність. Із поновленням у країні економічної діяльності ми бачимо підвищення зростання до 5,2 відсотка цього року у міру відновлення активності та мобільності.

Позитивним моментом, за даними аналітиків, є ситуація в Індії. На неї разом із Китаєм цього року припадатиме половина світового зростання, порівняно з десятою частиною для США та зони євро разом узятих.

"Очікується, що цього року глобальна інфляція знизиться, але навіть до 2024 року прогнозована середньорічна загальна та базова інфляція, як і раніше, буде вище, ніж до пандемії, у більш ніж 80% країн", – йдеться у звіті.

Раніше МВФ прогнозував, що три основні центри глобального зростання – США, ЄС і Китай – послабили свою економічну активність, що в цілому призведе до складнішої ситуації у світовій економіці 2023 року. 

Читайте також:
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року
Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень? Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень?
На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні