USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

МВФ неочікувано покращив прогноз для світової економіки у 2023 році

Йдеться про другу половину цього року
МВФ

МВФ

Джерело: відкриті джерела

Міжнародний валютний фонд анонсував покращення економічної ситуації в світі у другій половині 2023-го та у 2024 році. Про це заявила заступник директора-розпорядника МВФ Гіта Гопінат, пише Financial Times.

Виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі вона зазначила, що останнім часом в США і ЄС спостерігаються позитивні економічні показники. Це, за її словами, дозволяє прогнозувати, що друга половина 2023-го і 2024 років обійдеться без рецесій у світовій економіці. 

Гопінат наголосила, що на покращення прогнозу вплинуть такі фактори, як зниження коронавірусних обмежень з боку Китаю, бум американських зелених інвестицій, і нормалізація європейської економіки, яка зазнала відчутних коливань у зв'язку з агресією Росії проти України.

Також, за її словами, на позитивний прогноз вплинуло покращення ситуації на енергетичному ринку: ціни на газ у вівторок, 17 січня, впали на 85% з моменту досягнення піка в серпні близько 3,5 тисячі доларів і досягли внутрішньоденного мінімуму з вересня 2021 року. 

Однак заступник директора-розпорядника МВФ попередила, що розслаблятись рано, оскільки світова інфляція все ще занадто висока. Тому центробанки різних країн світу будуть підвищувати ставки до тих пір, поки ціни не стабілізуються. 

Нагадаємо, раніше МВФ прогнозував, що три основні центри глобального зростання – США, ЄС і Китай – послабили свою економічну активність, що в цілому призведе до складнішої ситуації у світовій економіці 2023 року. 

Читайте також:
Україна може відмовитися від прив'язки гривні до долара, – НБУ Україна може відмовитися від прив'язки гривні до долара, – НБУ
Кешбек за купівлю українських товарів може зʼявитися у торговельних мережах вже влітку Кешбек за купівлю українських товарів може зʼявитися у торговельних мережах вже влітку
Україна отримала четвертий транш від МВФ майже у 900 мільйонів доларів Україна отримала четвертий транш від МВФ майже у 900 мільйонів доларів
У рамках Меморандуму з МВФ Україна планує продати два держбанки У рамках Меморандуму з МВФ Україна планує продати два держбанки