USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Війна в Україні виявила серйозну залежність Європи від російських залізниць, – Bloomberg

Поставки обладнання для європейських танків – найбільш незахищена ланка, вважають експерти
Залізна дорога
Джерело: відкриті джерела

Надання Україні сучасних танків залишається ключовим питанням, яке стоїть перед союзниками Києва після того, як зустріч вищих посадових осіб оборони в Німеччині в п’ятницю не дала жодного прогресу. Але, мабуть, найбільш незахищена ланка в ланцюгах постачання для виробництва такої зброї проходить по залізничних коліях через ворога, якого вони намагаються перемогти, пише Bloomberg.

Критична залежність від Росії

Росія знаходиться в центрі залізничного вантажного маршруту, який постачає західним виробникам зброї постійні поставки металів, необхідних для виготовлення мікрочіпів, електроніки та боєприпасів, які використовуються в сучасній зброї. Більшість так званих рідкоземельних елементів видобувають у Китаї. ВАТ "РЖД" та інші перевізники перевозять дедалі більше критичних металів, необхідних для оборонної промисловості Європи.

Джерело: відкриті джерела

Згідно з даними Європейського Союзу, за перші дев’ять місяців минулого року обсяг китайських рідкісноземельних металів, які перевозяться поїздами по всій Росії, зріс до 36 074 тонни, що більш ніж удвічі перевищує кількість, перевезену за весь 2021 рік. Вартість цієї торгівлі зросла більш ніж на чверть п’ятих до 377 мільйонів євро (408 мільйонів доларів) до вересня.

"Дивно, що, незважаючи на всі санкції, цей ланцюжок поставок все ще працює, – сказав Майкл Вурмсер, засновник Norge Mining Ltd. – Це підкреслює важливість цих рідкоземельних елементів і показує, наскільки ми залежимо від них".

Вурмсер розповів, що в Давосі він зустрічався з керівниками промисловості, які намагалися диверсифікувати ланцюжки поставок стратегічних корисних копалин. Norge Mining має претензії в Норвегії, які включають великі родовища ванадію та титану, двох металів, критично важливих для оборонної промисловості, у виробництві яких зараз домінують Китай і Росія.

Залежність Європи від РЖД

Китай постачає понад 90% рідкоземельних елементів, які використовуються в Європі, а останні дані ЄС показують, що російські залізничні лінії залишаються жвавим судноплавним маршрутом і ключовою ланкою пекінської ініціативи "Один пояс, один шлях". Маршрут вантажних перевезень російської залізниці залишається ключовим для європейської промисловості, і в липні Євросоюз опублікував вказівки, в яких уточнюється: товари, що прямують через країну, не підпадають під санкції. Видобуті в Китаї рідкоземельні метали, такі як лантан, широко використовуються західними виробниками зброї для виготовлення бронебійних боєприпасів.

Велика частина європейського попиту на вольфрам – важкий метал, який використовується для протитанкової зброї виробництва Thales Air Defense Ltd. і Rheinmetall AG – покривається Китаєм. Війна в Україні, за оцінкою ЄС, виявила залежність Європи від російських залізниць і коридорів для торгівлі з Пекіном.

Вантажному потягу, що відправляється з Уханя, Китай, потрібно всього 16 днів, щоб перетнути Росію та прибути в Дуйсбург, Німеччина. Океанський вантаж з Азії до Північної Європи може тривати вдвічі більше. Подорож із КНР до Європи залізницею може проходити кількома маршрутами. 

Різні коридори

Наявність супротивників із перекриваючими ланцюжками поставок – це не зовсім нове явище, розповів виданню аналітик із питань військової торгівлі Європейської ради з міжнародних відносин Рафаель Лосс. Японія використовувала металобрухт США для свого флоту під час Другої світової війни. Під час холодної війни радянські поставки металу допомагали зберігати західні арсенали, спрямовані на Москву.

"Змінилося те, що порівняно з епохою холодної війни економічні інструменти примусу стали більш помітними в управлінні конкуренцією", – заявив Лосс. – "Не завжди зрозуміло, що вони мають очікуваний ефект, але вони, безсумнівно, здатні порушити ланцюжки поставок".

Хоча вартість товарів, що проходять залізничними лініями, становить лише частину загальних торгових відносин між Європейським Союзом і Китаєм, Росія може збільшити витрати та проблеми для європейських імпортерів, якщо Москва заблокує 15 вагонів на день, які зазвичай проходять цим маршрутом.

Порушений доступ до китайських вольфрамових шахт, на частку яких припадало понад 83% світового виробництва, може зробити західні економіки особливо вразливими. Цей метал має вирішальне значення для цілої низки продуктів – від акумуляторів до магнітів і мікрочіпів, а разом Китай і Росія контролюють майже дві третини визначених запасів – і згідно з даними, попит обумовлений "витратами на оборону, викликаними українсько-російським конфліктом". 

"Конкуренція за ресурси стане ще гострішою", – сказав Лосс.

Нагадаємо, міжнародні санкції суттєво впливають на економічну ситуацію в Росії і в майбутньому обернуться "неймовірною бідністю в порівнянні з тим, до чого звикли росіяни". Про це заявив професор Гарвардського інституту, колишній головний економіст МВФ Кеннет Рогофф. Крім того, експерти вважають, що єдина можливість для Росії покращити стан економіки – це позбавитися Путіна.

А країни міжнародної коаліції погодилися встановити дві граничні ціни на нафтопродукти з РФ. Також Мін'юст США підтвердив намір передати Україні заморожені російські активи.

Читайте також:
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, - Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, - Пентагон
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства