USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Відрізали голову за наказом командирів – у Донецькій області росіяни стратили бійця ЗСУ

Командири дали наказ убити українського захисника ножем
Страта
Джерело: Telegram Офіс Генпрокурора

Російські окупанти жорстоко вбили українського воїна в Донецькій області. Йому відрізали голову. Про це у соцмережі X розповів генеральний прокурор України Андрій Костін.

Він написав, що Україна отримала інформацію, що російські командири наказали своїм солдатам не брати в полон українських військових і натомість вбивати їх шляхом обезголовлення.

"Факт обезголовлення українського захисника зафіксовано в Донецькій області", – додав Костін.

Він наголосив, що це черговий доказ, що воєнні злочини росіян – не поодинокі інциденти, а стратегія російського режиму. Костін розповів, що такі злочинні накази віддавали на рівні керівництва батальйону та роти російських окупантів. Генпрокурор закликав не залишати такі випадки безкарними.

Страти, про які стало відомо широкому загалу

Від початку повномасштабного вторгнення окупанти стратили щонайменше 61 українського військовополоненого. Про підозри у цій справі повідомлено лише чотирьом росіянам, винесено один вирок суду.

Генпрокурор Андрій Костін повідомив, що понад 2200 українських військових, які перебували в російському полоні, піддавались тортурам – окупанти катують їх, утримують у нелюдських умовах, морять голодом, відмовляють у медичній допомозі, б’ють за українську мову та вдаються до інших способів фізичного насильства.

Загалом з початку повномасштабної війни зареєстровано 450 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження з військовополоненими. Також розслідують 27 проваджень за фактами страти 61 захисника, повідомлено про підозри чотирьом окупантам. Дві справи скеровано до суду, вже є перший вирок.

За даними міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch, з грудня 2023 року російські загарбники, ймовірно, стратили щонайменше 15 українських військовослужбовців при спробі здатися в полон.

Взимку цьогоріч росіяни розстріляли українських військових, які здавалися в полон. Черговий воєнний злочин трапився 24 лютого 2024 року в Бахмутському районі.

Раніше

В Офісі генерального прокурора почали перевіряти інформацію про розстріл, ймовірно, росіянами українських полонених, яких не евакуювали з позиції "Зеніт" в Авдіївці. 

За даними слідства, 18 лютого 2024 року в одному з Telegram-каналів опублікували повідомлення про розстріл, ймовірно, росіянами шістьох полонених оборонців механізованої бригади ЗСУ на одній з позицій в Авдіївці.

Також росіяни раніше розстріляли двох українських військовополонених. Це сталося вранці 18 лютого у смузі відповідальності ОСУВ "Хортиця". Крім того, російські окупанти розстріляли українських військовополонених під Роботиним у Запорізькій області. За цим фактом розпочали розслідування.

Російські окупанти вчинили черговий воєнний злочин. За даними ОГП, 9 лютого 2024 року у медіа поширили відео розстрілу українських захисників представниками російської армії під час захоплення наших позицій поблизу с. Кліщіївка Бахмутського району. 

Ще у березні 2023 року в мережі поширили відео вбивства українського військовополоненого. На відеозаписі помітно, як чоловік у формі української армії говорить "Слава Україні!" після чого його одразу розстрілюють. Вбитий військовий Олександр Мацієвський  снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТрО Чернігівської області. 

А ввечері 11 квітня того ж року російські ресурси поширили відео, на якому, ймовірно, страчують українського військового: живому чоловіку відрізали ножем голову.

На зображенні видно, як люди у військовій формі, які розмовляють російською, мають білу пов’язку, яка є одним із розпізнавальних символів окупантів. На руці чоловіка, якого закатували ці люди, є жовта пов’язка, яку зазвичай використовують для ідентифікації українські військові.

Читайте також:
Казахстанський журналіст-опозиціонер Айдос Садиков помер у лікарні після замаху Казахстанський журналіст-опозиціонер Айдос Садиков помер у лікарні після замаху
Біль, страх, тривога, травми. Що таке ПТСР, як його розпізнати та куди звернутися за допомогою Біль, страх, тривога, травми. Що таке ПТСР, як його розпізнати та куди звернутися за допомогою
"Відповіддю не задоволений": Кротевич повідомив, що отримав фідбек від ДБР щодо заяви проти Содоля
Жителя Сумщини судять за саморобну зброю, яку він зробив для захисту свого села на початку війни Жителя Сумщини судять за саморобну зброю, яку він зробив для захисту свого села на початку війни