USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Велика Британія виділить Україні найбільший в історії пакет військової допомоги

Зокрема, до пакета допомоги увійдуть човни, ракети, набої та бронетехніка
Британія

Ілюстративне фото

Джерело: The Associated Press

Сьогодні, 23 квітня, прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час візиту до Польщі оголосить про найбільший в історії пакет військової допомоги Україні на 500 мільйонів фунтів стерлінгів. Про це повідомляється на сайті британського уряду.

У Польщі Сунак зустрінеться з прем’єр-міністром Дональдом Туском, щоб обговорити поглиблення британсько-польських відносин. Крім того, у Варшаві посадовці проведуть переговори з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом щодо європейської безпеки та підтримки України. Потім він вирушить до Берліна на зустріч із канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

"Україна стоїть перед екзистенційною загрозою, оскільки Росія продовжує своє варварське вторгнення, ризикуючи безпекою та стабільністю всієї Європи. Додаткове фінансування у розмірі 500 мільйонів фунтів стерлінгів, про яке було оголошено сьогодні, що веде нас до 3 мільярдів фунтів стерлінгів військової допомоги Великої Британії для України цього фінансового року, буде використано для швидкої доставки необхідних боєприпасів, засобів протиповітряної оборони, безпілотників та інженерної підтримки", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Міністерство оборони Британії також надішле Україні пакет обладнання, призначений для відсічі російського вторгнення на суходолі, морі та в повітрі.

Що увійде до пакета допомоги?

  • 60 човнів, зокрема рейдові та водолазні катери, а також морські гармати;
  • понад 1600 ударних і протиповітряних ракет, а також додаткові ракети великої дальності Storm Shadow;
  • понад 400 одиниць техніки, з них 160 захищених транспортних засобів Husky, 162 бронемашини та 78 всюдиходів;
  • майже 4 млн боєприпасів до стрілецької зброї.

"Захист України від жорстоких амбіцій Росії є життєво важливим для нашої безпеки та всієї Європи. Якщо Путіну дозволять досягти успіху в цій загарбницькій війні, він не зупиниться на польському кордоні… Збройні сили України продовжують мужньо воювати, але потребують нашої підтримки – і потребують її зараз. Сьогоднішній пакет допоможе гарантувати, що Україна матиме все необхідне для боротьби з Росією", – зазначив прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак.

Водночас міністр оборони Сполученого Королівства Грант Шаппс сказав, що "цей рекордний пакет військової допомоги дасть президенту Зеленському та його відважній нації більше необхідних засобів, щоб вигнати Путіна та відновити мир і стабільність у Європі".

"Велика Британія першою надала ракети NLAW, першою дала сучасні танки і першою відправила ракети дальньої дії. Тепер ми йдемо ще далі. Ми ніколи не дозволимо світу забути екзистенційну битву, яку веде Україна, і з нашою постійною підтримкою вони переможуть", – додав Шаппс.

Допомога від Великої Британії

Зазначимо, що Лондон надав майже 12 мільярдів фунтів стерлінгів військової, гуманітарної та економічної підтримки Україні та часто був першим у наданні життєво важливої ​​летальної допомоги, починаючи від крилатих ракет Storm Shadow і закінчуючи танками Challenger 2. 

Крім того, з початку повномасштабного вторгнення Сполучене Королівство надало Україні 4,7 мільярда фунтів невійськової підтримки.

Також нагадаємо, що в середині січня президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підписали угоду про гарантії безпеки, яка передбачає обмін розвідувальними даними, медичну та військову підготовку, а також оборонно-промислове співробітництво.

А у квітні Велика Британія та Україна підписали оборонну угоду для заохочення співпраці в оборонних та промислових питаннях

Читайте також:
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова  Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати