USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Україна та Велика Британія підписали нову угоду про оборонну співпрацю

Розширення співпраці може призвести до реалізації проєктів між найбільшими оборонними компаніями Великої Британії, ЗСУ та українськими компаніями
Підписання угоди
Підписання угоди
Джерело: Рустем Умєров

Велика Британія та Україна підписали нову оборонну угоду для заохочення співпраці в оборонних та промислових питаннях. Про це йдеться на офіційному сайті британського уряду.

Угоду підписали в межах найбільшої торговельної місії Великої Британії в Україні після повномасштабного вторгнення Росії. До Києва для зустрічі з українським бізнесом прибули представники 29 британських оборонних підприємств.

"Ця угода є черговим свідченням непохитної підтримки Великою Британією оборонних зусиль України та її довгострокового відновлення і допоможе зробити військові операції України більш ефективними. Вона покликана дати можливість обом країнам працювати разом над подоланням безпекових викликів, зміцненням оборонної промисловості та реалізацією спільних проєктів протягом наступних місяців", – наголошується у повідомленні.

Що передбачає угода?

Зазначається, що розширення співпраці може призвести до реалізації десятків проєктів між найбільшими оборонними компаніями Великої Британії, Збройними силами України та українськими компаніями – від створення стратегічних військових ремонтних обʼєктів до відновлення цивільної інфраструктури та впровадження технологій для захисту від кібератак.

Під час торгової місії до Києва британська оборонна компанія BAE Systems погодила контракт з Міністерством оборони Великої Британії на технічне обслуговування та ремонт подарованих Україні легких гармат L119. 

Це означає, що L119, подаровані Британією Україні, можуть обслуговуватися в Україні та швидше повертатися на фронт, а також забезпечувати життєво важливу підтримку оборонної інфраструктури України.

Підписання угоди прокоментував міністр оборони України Рустем Умєров.

"Нова угода стане дієвим механізмом посилення нашої співпраці у військовій галузі, відкриває шлях до надання ще більшої підтримки з боку Великої Британії, залучення найпрогресивніших британських технологій для нашої оборони. Закликав представників десятків британських компаній – учасників форуму інвестувати в Україну, створювати тут спільні підприємства задля нашої спільної майбутньої перемоги", – зазначив він.

Допомога від Великої Британії

Варто зазначити, що Велика Британія надала майже 12 мільярдів фунтів стерлінгів військової, гуманітарної та економічної підтримки Україні та часто була першою у наданні життєво важливої ​​летальної допомоги, починаючи від крилатих ракет Storm Shadow і закінчуючи танками Challenger 2. 

Крім того, з початку повномасштабного вторгнення Сполучене Королівство надало Україні 4,7 мільярда фунтів невійськової підтримки.

Також нагадаємо, що в середині січня президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підписали угоду про гарантії безпеки, яка передбачає обмін розвідувальними даними, медичну та військову підготовку, а також оборонно-промислове співробітництво.

Варто зазначити, що здебільшого документ регулює в письмовому вигляді вже наявні заходи допомоги для України від Британії. Однак там є додаткові пункти, які мають допомогти Україні на випадок нового нападу окупантів.

А ще Британія очолить Коаліцію спроможностей морської безпеки та зробить значний внесок у розвиток морського флоту України.

Додамо, що Британія модернізує дрони для України, щоб росіяни не змогли їх "посадити".

Читайте також:
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова  Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку