USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Безпекова угода між Британією та Україною: Які гарантії Київ отримав і що вони означають

В документі є пункти, які мають допомогти Україні на випадок нового нападу окупантів
Зеленський та Сунак у Києві
Джерело: Офіс Президента

У документі про співпрацю у сфері безпеки між Україною і Британією прописані деякі гарантії на випадок повторного вторгнення РФ. Розповідаємо, що вони собою являють.

Варто зазначити, що здебільшого документ регулює в письмовому вигляді вже наявні заходи допомоги для України від Британії. Однак там є додаткові пункти, які мають допомогти Україні на випадок нового нападу окупантів.

Пункт про гарантії в угоді має назву "Співпраця на випадок майбутнього збройного нападу" і в ньому йдеться про таке:

  1. Будь-яке майбутнє російське вторгнення порушить Статут ООН і основоположні принципи міжнародного права, а також серйозно підірве євроатлантичну безпеку, зокрема безпеку Сполученого Королівства.
  2. У разі збройного нападу Росії на Україну за запитом будь-якого з Учасників Учасники проведуть консультації протягом 24 годин для визначення заходів, необхідних для протидії або стримування агресії.
  3. Британія зобов'язується, що за таких обставин, діючи згідно зі своїми правовими та конституційними вимогами, надасть Україні швидку та постійну безпекову допомогу, сучасну військову техніку в усіх необхідних сферах, а також економічну допомогу; накладе на Росію економічні та інші обтяження; консультуватиметься з Україною з приводу її потреб, коли вона здійснює своє право на самооборону, закріплене у статті 51 Статуту ООН.
  4. З метою забезпечення найширшої та найефективнішої колективної відповіді на будь-який майбутній збройний напад Україна та Сполучене Королівство можуть внести зміни до цих положень, щоб узгодити їх із будь-яким механізмом, який Україна може згодом узгодити з її іншими міжнародними партнерами, включно з учасниками Спільної Декларації від 12 липня 2023 року.

Що ще?

За допомогою нової угоди учасники працюватимуть над забезпеченням стійких сил, здатних захистити Україну прямо зараз і стримати російську агресію в майбутньому. Зокрема, шляхом надання допомоги у сфері безпеки та поставок сучасного військового обладнання на суші, у повітрі та на морі, у космосі та у кіберсфері. Пріоритет - протиповітряна оборона, артилерія, далекобійні засоби ураження, бронетехніка та бойова авіація.

Також Велика Британія надаватиме довгострокові консультації та підтримку управління та політики у сфері оборони. І разом з іншими партнерами допоможе Україні посилити стримування зовнішнього агресора шляхом розвитку сучасного оборонного сектору через:

  • підтримку потенціалу та навчання, а також інфраструктури, необхідної для контролю України за своїм повітряним простором
  • підтримку розвитку у ВМС та Морської охорони Державної прикордонної служби України (розмінування, морська розвідка, патрулювання, берегова охорона та забезпечення свободи судноплавства);
  • підтримку розвитку Збройних сил, переходу до концепцій та оперативних процедур НАТО, спільних навчань та посилення оперативної сумісності з союзниками;
  • підтримку захисту кордону, інженерного та фортифікаційного облаштування, спостереження, моніторингу за пересуванням військ противника.

Крім того, Британія очолить Коаліцію спроможностей морської безпеки та зробить значний внесок у розвиток морського флоту України.

Мета цієї коаліції - підтримати Україну, щоб вона стала повноцінним контрибутором морської безпеки у Чорному морі та в Азовському морі до 2035 року і надалі.

В угоді прописані й інші заходи допомоги, зокрема й ті, які вже здійснюються Сполученим Королівством.

Нагадаємо, під час зустрічі президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака 12 січня лідери підписали історичний документ про співпрацю у сфері безпеки.

Велика Британія стала першою країною, яка уклала остаточну угоду, яка  покликана стати першим кроком у розвитку непохитного столітнього партнерства між Україною та Британією.

Також британський прем'єр анонсував виділення Україні пакета військової допомоги на суму 2,5 млрд фунтів (близько 3 млрд доларів). Це найбільший пакет, який Британія виділяла Україні з початку повномасштабного вторгнення.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі