USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Вчительська родина з Херсона допомагала росіянам вивовизити українських дітей, а нині живе в Броварах. Розслідувачі з'ясовували, як колаборанти лишаються непокараними

СБУ розслідує цей епізод депортації дітей, та поки підозри жодному з членів родини не вручали
колаборанти
Журналісти хотіли поговорити з Юлією та Денисом Супрунами
Джерело: Громадське

Учительська родина з Херсона два роки тому в розпал повномасштабного вторгнення допомагала росіянам вивозити українських дітей. Тепер зрадники живуть у Броварах на Київщині, купили авто. 

Журналісти-розслідувачі hromadske розбиралися, як колаборанти залишилися непокараними й "облаштували нове життя під носом у СБУ".

Як херсонці стали зрадниками

З початком великої війни Херсонське вище професійне училище №2 продовжувало свою роботу. Кілька місяців Херсон був окупований, проте росіяни не заходили в заклад і не схиляли його співробітників до співпраці. Весь персонал і викладацький склад залишалися на своїх посадах, зокрема, багаторічний директор училища Олександр Супрун, його син і невістка.

"Син директора Денис – ексміліціонер. У 2007 році під час допиту затриманого Супрун зламав йому ребро та побив до струсу мозку, за це його засудили на п'ять років. Після звільнення з колонії Денис влаштувався на роботу в училище, яке очолював батько. У той час у соцмережі "Однокласники" паплюжив "злочинну українську владу", яка, на його думку, "вбивала мирне населення Донбасу", – дізналися журналісти.

Після того як Херсон окупували росіяни, багаторічний директор училища Олександр Супрун пішов у відпустку. Його обов'язки почала виконувати невістка Юлія. Жінка дзвонила своїм колегам і пропонувала розглянути можливість працювати на росіян.

15 серпня 2022 року в училищі мали пройти загальні збори педагогічного колективу. Там роботу на окупантів уже озвучували не як пропозицію, а як умову.

"Усі співробітники, які тут працюють, мали під тиском адміністрації написати заяву: "Я згоден працювати на росіян". Тоді це давало можливість працювати та отримувати окупантські гроші. Частина людей, звичайно, погодилася, ну а частина сказала категоричне "ні". І ми пішли… Це все йшло від адміністрації нашого закладу… Юлія мені якось дзвонила і питала, чи хочу я працювати на ворогів. Я сказав: "Ні, Юля, вибач, я працювати на них не буду", – розповів викладач ВПУ Олег.

Тоді ж росіяни створили дубль юридичної особи закладу. Замість Олександра Супруна, директоркою призначили нікому невідому тут жінку – Анну Павленко. Після призначення "нової номінальної директорки" Денис став старшим педагогом, а його дружину Юлію зі звичайного педагога підвищили до заступниці "директорки". Про це говорять не лише свідки.

"В училищі ми знайшли списки співробітників, які співпрацювали з росіянами та отримували від них зарплату. Юлія Супрун отримувала 55 тисяч рублів, її чоловік – 46. На той момент на двох це близько 60 тис. гривень", – зазначили розслідувачі.

У вересні 2022 року ВПУ №2 запрацювало під російським прапором.

Депортація дітей під виглядом відпочинку

Крім тих дітей, які ще наприкінці серпня подали документи в училище й незабаром почали навчатися, сюди вже у вересні вступили діти-сироти.

Уже на початку жовтня всім дітям, включно з дітьми-сиротами, наполегливо запропонували поїхати "на відпочинок" в тимчасово окупований Крим. Одна з депортованих дівчат стверджувала, що пропозицію їхати на півострів вони отримали від Юлії Супрун.

А от Ігорю, який також навчався у ВПУ№2 і вирушив "на відпочинок", поїхати на півострів пропонував чоловік Юлії – Денис.

"У розмові з hromadske Ігор пізнав Юлію і Дениса Супрунів – вони проводжали дітей до річкового порту в Херсоні. Звідти учнів повезли в окуповані Олешки, а потім – до т.о. Криму. Там вихованців училища спочатку поселили в табір "Дружба" в Євпаторії, потім – у "Лучистий", згодом перевезли в Генічеськ, що на окупованій Херсонщині. Вирватися з такого "відпочинку" назад в Україну вдалося тільки чотирьом із дев'яти. Звичайно, це був не відпочинок, а депортація – воєнний злочин", – додали журналісти.

Переїзд на Київщину 

Родина Супрунів, яка допомагала росіянам у скоєнні воєнного злочину, після звільнення Херсона оселилася у Броварах під Києвом. Нині Юлія Супрун має статус внутрішньо переміщеної особи, відтак, отримує державні виплати.

"СБУ розслідує цей епізод депортації дітей, та поки підозри ні Юлії, ні Олександру, ні Денису Супрунам не вручали. Ми не могли повірити в те, що після організації вивезення дітей можна спокійно приїхати й жити під Києвом, тому поїхали у Бровари, щоб побачити Супрунів на власні очі. І Юлія, і Денис відмовилися з нами спілкуватися", – повідомили журналісти.

За поданням СБУ РНБО наклала на Юлію Супрун санкції: їй заборонили розпоряджатися будь-якою власністю в Україні та заблокували банківські рахунки. Жінка у відповідь написала скаргу в РНБО на СБУ з вимогою ці санкції зняти.

"Ми перевіряли, чи справді в Юлії Супрун є російський паспорт. І зараз можемо констатувати: російського громадянства жінка не має, а відтак вона може оскаржити накладені на неї санкції. Проте це жодним чином не скасовує реальних доказів реального злочину. Ось так через свідому чи несвідому помилку СБУ Юлія Супрун може уникнути навіть цих незначних обмежень", – резюмували розслідувачі.

Зрадники з Херсона

Додамо, в грудні 2023 року правоохоронці викрили пособника РФ, який співпрацював із російськими військовими під час окупації правобережної частини Херсона. Напередодні деокупації міста зловмисник допомагав загарбникам втікати від контрнаступу ЗСУ. Тепер йому загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Зловмисником виявився 44-річний херсонець, який з початку повномасштабного вторгнення РФ підтримав окупантів.

Аби допомогти ворогу, фігурант "зливав" дані про власників човнів та катерів у місті, а потім приходив до них з озброєними окупантами, які відбирали у людей плавзасоби.

Читайте також:
П’яний очільник Броварської РДА влетів у натовп людей: Серед постраждалих дворічна дитина. Оновлено П’яний очільник Броварської РДА влетів у натовп людей: Серед постраждалих дворічна дитина. Оновлено
Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон
Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець
СБУ затримала агента РФ, який причетний до замаху на голову Херсонської ОВА СБУ затримала агента РФ, який причетний до замаху на голову Херсонської ОВА