USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Іспанії знайшли мертвим російського пілота Кузьмінова, який перегнав в Україну вертоліт Мі-8

Раніше інформацію про вбивство Кузьмінова називали фейковою
Кузьмінов
Кузьмінов на пресконференції, 2023 рік.
Джерело: відкриті джерела

Російський льотчик Максим Кузьмінов, який влітку 2023 року викрав гелікоптер Мі-8 та втік в Україну, дійсно був вбитий, його тіло знайшли в Іспанії. Про це розповів представник Головного управління розвідки України Андрій Юсов у коментарі ЗМІ.

"Можемо підтвердити факт смерті російського пілота", – сказав Юсов.

Що передувало?

Раніше інформацію про вбивство Кузьмінова називали фейковою. За інформацією Il Corrispondente, пілота нібито вбили 12 пострілами, коли той перебував у муніципалітеті Вільяхойоса у вівторок, 13 лютого.

Потім російського льотчика "збив автомобіль", додавали журналісти. У пілота, який перейшов на бік України, нібито знайшли 100 тисяч євро.

Інформацію про "смерть Кузьмінова" вперше оприлюднив проєкт Eureka News у Х (Twitter), з посиланням на "неофіційну інформацію" від Нацгвардії. Там передбачали, що "операцію могли організувати українські спецслужби".

ЗМІ має лише обліковий запис у Х і Telegram-каналі. Сам пост оцінили лише чотири особи, попри те що всього у проєкту 24 тисячі підписників.

Також такі чутки активно розповсюджують російські пропагандистські медіа, які посилаються на іспанські ЗМІ, в тому числі ABC та Levante-EMV, які 14 лютого оприлюднили інформацію про "смерть в Іспанії 33-річного українця".

"Вік загиблого та вік Кузьмінова не збігаються", – йшлося в повідомленні.

Новини за темою: Росіяни тоді не могли повірити. Але такі сюрпризи будуть частіше: Ігнат про збиття літака А-50

Що відомо про Кузьмінова?

Максиму Кузьмінову 28 років. Служив у 319-му окремому вертолітному полку армійської авіації РФ – в/ч 13984 з пунктом постійної дислокації в Приморському краї Росії.

Має звання капітана і посаду – командир вертольота Мі-8. За словами пілота, його дідусь був заслуженим льотчиком РФ.

Російський пілот Максим Кузьмінов, який "перегнав" в Україну вертоліт Мі-8АМТШ ПКС РФ в межах спецоперації "Синиця" української військової розвідки, розповідав, що під час перетину кордону по ньому почали вести вогонь. Унаслідок цього його поранили в ногу, а подальша доля членів екіпажу пілоту невідома.

За словами Кузьмінова, він вирішив для себе, що війна РФ проти України – "найжорстокіший злочин".

"Я вирішив, що не братиму в цьому участі. Так, у мене в Росії залишився літак, непогана зарплата, дві квартири, майже пенсія, по суті, багато чого тримало там, але найголовніше було – не брати участі в цих злочинах. Я був підписаний на пабліки ГУР Міноборони України в Telegram, там були контакти, я звернувся – ми створили секретний чат і розпочали листування. Ніхто в жодному разі не нав'язував мені своєї думки", – розповів Кузьмінов.

Пілот зазначав, що це було суто його рішення і ніхто не змушував. Планування спецоперації тривало приблизно пів року. Її успішно здійснили 9 серпня 2023 року.

Читайте також:
Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено
ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25 ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16