USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Росіяни тоді не могли повірити. Але такі сюрпризи будуть частіше: Ігнат про збиття літака А-50

Варто відзначити, що за всю історію ще ніхто не збивав літак дальнього радіолокаційного виявлення
Юрій Ігнат
Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат
Джерело: відкриті джерела

Близько місяця тому українські військові зробили те, що до цього ніхто не міг зробити – збили ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50. Чи було це несподіванкою? Для росіян – однозначно так. Бо ж вони не могли повірити, що їхній літак збили українські військові, розповів в програмі "Перехрестя" речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

"Вони не могли повірити, що це зробили Повітряні сили. Тому що відстань серйозна і так далі. Тому була купа домислів. Головнокомандувач і командувач Повітряних сил тоді подякували за успішну роботу. В прямій мові, пригадую, було, що "в Україні вже є засоби, здатні діставати ворога там, де він того не чекає". Тому такі сюрпризи будуть частіше. В принципі, вони були й до А-50. Ви пригадуєте, збиті російські "Сушки" – і на Північному напрямку, і на Одещині, Херсонщині", – уточнює речних Повітряних сил.

Ігнат додає: такі вдалі збиття російських літаків несуть позитивні результати. Бо ж тепер ворог вже не може так зухвало себе поводити поблизу наших кордонів.

"Зухвало, я маю на увазі, застосування керованих авіабомб. Це серйозна проблема – бомба масою 500 кілограмів робить дуже серйозні руйнування. Ви бачили ті вирви", – пояснює він.

Вся річ у тому, зауважує Ігнат, що "влучання" такими бомбами є неточними, тож від цього дуже страждає цивільне населення, яке через певні причини не виїхало з прифронтової зони. 

Так, до прикладу, в глибину від лінії  фронту бомба летить до 30 км. А от вже коли завдання льотчика стоїть вразити щось далі, він повинен наблизитися ближче і підлетіти вище. Відповідно літак стає кращою ціллю, "тобто мають більше можливостей його знищити наші зенітні ракетні війська", зазначив речник.

Вперше в історії: Як збили літак А-50?

Українські сили знищили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 і серйозно пошкодили літак повітряного командного пункту Іл-22 в ніч на 14 січня.

Варто відзначити, що за всю історію ще ніхто не збивав літак дальнього радіолокаційного виявлення, а ЗСУ вкотре здійснили те, що вважалось неможливим. Хоча офіційної інформації про те, чим саме збили російські А-50 та Іл-22, немає, ЗРК Patriot є доволі вірогідним варіантом.

Провідний науковий співробітник Українського державного музею авіації Національного авіаційного університету Валерій Романенко заявив, що втрата А-50 і членів його екіпажу "дуже болюча" для Росії, оскільки значна частина екіпажу А-50 є вузькоспеціалізованою і повинна пройти кількарічну підготовку.

А от Міністерство оборони Великої Британії зазначило, що успішна ліквідація російського літака далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50 призведе до обмеження зон дії авіації РФ.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет