USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Ватикан дозволив благословляти гомосексуальні пари

У декларації зазначається, що можна благословляти пари в нестандартних ситуаціях та пари однієї статі, не підтверджуючи цим офіційно їх статус
ЛГБТ
Джерело: відкриті джерела

Ватикан офіційно дозволив католицькому духовенству благословляти гомосексуальні пари. Релігійне управління Ватикану опублікувало відповідну декларацію.

У документі, однак, чітко зазначено, що "традиційна доктрина церкви про шлюб залишається твердою, не допускаючи будь-якого типу літургійних обрядів, які можуть викликати плутанину".

Декларація Fiducia supplicans, схвалена Папою та опублікована цього понеділка, вперше запевняє, що перед запитом двох людей на благословення, навіть якщо їхній статус подружжя є "нерегулярним", рукоположений священник зможе дати свою згоду. Але це може відбуватися без жесту пастирської близькості, що містить елементи, навіть віддалено схожі на шлюбний обряд.

"Цінність цього документа полягає в тому, щоб запропонувати конкретний та інноваційний внесок у пастирське значення благословень, що дозволяє розширити та збагатити класичне розуміння благословень", – пояснив кардинал Фернандес на початку декларації "про пастирське значення благословень".

У декларації зазначається, що можна благословляти пари в нестандартних ситуаціях та пари однієї статі, не підтверджуючи цим офіційно їх статус і не змінюючи якимось чином давнє вчення церкви про шлюб.

Нагадаємо, у лютому 2021 року релігійний орган Ватикану оголошував, що благословення гомосексуальних пар у Католицькій церкві неможливе. Тепер у Ватикані заявили, що церква "розширила і збагатила" своє розуміння того, що таке благословення.

Що кажуть про одностатеві шлюби в Україні?

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9103 про цивільні партнерства. Він дозволяє одностатевим та різностатевим парам отримати статус близьких родичів, при цьому не вступаючи у шлюб. 

Реєстроване партнерство не є шлюбом, а просто надає партнерам статус близьких родичів – членів сімʼї першого ступеня спорідненості, незалежно від того, чи проживають вони фактично разом і чи ведуть спільно домашнє господарство.

Депутати пояснюють, що війна каталізувала потребу ухвалити цей документ, оскільки військові не можуть офіційно оформити свої стосунки через те, що їхні партнери або партнерки однієї з ними статі. Тому у випадках поранення, зникнення безвісти або загибелі вони не мають достатнього юридичного захисту з боку держави.

Читайте також:
В Іраку криміналізували одностатеві стосунки: Тепер за це загрожуватиме до 15 років позбавлення волі В Іраку криміналізували одностатеві стосунки: Тепер за це загрожуватиме до 15 років позбавлення волі
Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області
Папа Римський готовий відвідати Україну, але за умови поїздки до Москви, – посол Папа Римський готовий відвідати Україну, але за умови поїздки до Москви, – посол
"Ось що таке церква – з людьми": Зеленський різко відреагував на заяву Папи Римського