USD
НБУ
39.79
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.38
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.79
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.38
Готівка
42.95

У Раді зареєстрували законопроєкт про цивільні партнерства: Що він пропонує

"Реєстровані партнери" вважаються близькими родичами
військові ЛГБТ
Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9103 про цивільні партнерства. Він дозволяє одностатевим та різностатевим парам отримати статус близьких родичів, при цьому не вступаючи у шлюб. 

Що таке цивільні партнерства 

Реєстроване партнерство не є шлюбом, а просто надає партнерам статус близьких родичів – членів сімʼї першого ступеня спорідненості, незалежно від того, чи проживають вони фактично разом і чи ведуть спільно домашнє господарство.

Депутати пояснюють, що війна каталізувала потребу ухвалити цей документ, оскільки військові не можуть офіційно оформити свої стосунки через те, що їхні партнери або партнерки однієї з ними статі. Тому у випадках поранення, зникнення безвісти або загибелі вони не мають достатнього юридичного захисту з боку держави.

Новини за темою: В Індонезії за позашлюбний секс загрожуватиме в'язниця. Це торкнеться й іноземців

Пропонується встановити, що документи для державної реєстрації реєстрованого партнерства можуть подаватися до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану. Реєстрація партнерства має проводитися після 10 днів з дня подання відповідної заяви.

Як це спростить життя військовослужбовцям

В окремих положеннях проєкту закону передбачається можливість реєстрації партнерства за відсутності однієї з осіб або поза межами реєстрації актів цивільного стану, наприклад, коли партнер – військовослужбовець.

В той же час розірвання може відбуватися як за спільною заявою, так і за волевиявленням однієї зі сторін – у порядку окремого судового провадження, але примирення чи встановлення причин розірвання не проводиться.

До авторства документа долучилися народні депутати із парламентський фракцій "Голос" та "Слуга народу".

Раніше

Ще минулого року електронна петиція про легалізацію одностатевих шлюбів в Україні набрала необхідні 25 тисяч голосів та потрапила на розгляд до президента Володимира Зеленського.

Глава держави заявив, що за Конституцією шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка, а під час війни її не змінюють. Він додав, що уряд має напрацювання стосовно легалізації зареєстрованого цивільного партнерства.