USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Понад 70% українців підтримують рівні права для ЛГБТ: Результати опитування

Офіційну реєстрацію одностатевого шлюбу підтримують 28,7% опитуваних
ЛГБТ
Джерело: відкриті джерела

70,4% українців вважають, що представники ЛГБТ-спільноти повинні мати такі ж права, як і решта громадян України. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

"Впевнено зростає кількість українців, які вважають, що ЛГБТ-люди повинні мати ті самі права, що й решта громадян України: у 2024 році таких виявилося вже 70,4%, що на 3,1% більше, ніж у 2023-му, та на 6,7% більше, ніж у 2022 році", – йдеться в повідомленні.

Джерело: КМІС

Запровадження реєстрованого цивільного партнерства для ЛГБТ підтримує 28,7% опитуваних, байдуже ставляться до цього 25,6%, негативно – 35,7%. Якщо два роки тому розрив між тими, хто підтримує цивільне партнерство для одностатевих пар, і тими, кому це не подобається, становив 18,3% на користь останніх, то у 2024 році він скоротився до 7%.

Джерело: КМІС

Джерело: КМІС

Також переважна більшість опитаних (68,3%) позитивно ставляться до участі ЛГБТ у захисті України від російської агресії, а частка тих, хто поставився до цього негативно, скоротилася до 7,1%.

Джерело: КМІС

Згідно з опитуванням, краще ставляться до одностатевих пар жінки та молодь.

Опитування проводилося упродовж 26 травня – 1 червня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 2011 респондентів від 18 років, що мешкають у всіх підконтрольних уряду України територіях.

Законопроєкт про цивільні партнерства

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9103 про цивільні партнерства. Він дозволяє одностатевим та різностатевим парам отримати статус близьких родичів, при цьому не вступаючи у шлюб. 

Там зазначається, що реєстроване партнерство не є шлюбом, а просто надає партнерам статус близьких родичів – членів сімʼї першого ступеня спорідненості, незалежно від того, чи проживають вони фактично разом і чи ведуть спільно домашнє господарство.

Депутати пояснюють, що війна каталізувала потребу ухвалити цей документ, оскільки військові не можуть офіційно оформити свої стосунки через те, що їхні партнери або партнерки однієї з ними статі. Тому у разі поранення, зникнення безвісти або загибелі вони не мають достатнього юридичного захисту з боку держави.

Петиція про одностатеві партнерства 

Минулого року на сайті Офісу президента зареєстрували петицію за реєстровані партнерства для одностатевих і різностатевих пар. Вона вже набрала необхідні 25 000 голосів. Тепер її має розглянути глава держави.

У петиції понад 40 людей та організацій звернулися до глави держави й закликали публічно підтримати запровадження одностатевих партнерств в Україні та всіляко сприяти ухваленню законопроєкту №9103.

Читайте також:
У Будапешті тисячі людей вийшли проти політики Орбана щодо ЛГБТ У Будапешті тисячі людей вийшли проти політики Орбана щодо ЛГБТ
В Україні цьогоріч збільшилася кількість випадків домашнього насилля В Україні цьогоріч збільшилася кількість випадків домашнього насилля
Угорщина видаватиме українцям посвідки на проживання навіть з протермінованими паспортами Угорщина видаватиме українцям посвідки на проживання навіть з протермінованими паспортами
Затримано підозрюваного у вбивстві 9-річної українки Валерії в Німеччині Затримано підозрюваного у вбивстві 9-річної українки Валерії в Німеччині