USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

У Будапешті тисячі людей вийшли проти політики Орбана щодо ЛГБТ

В Угорщині не визнаються одностатеві шлюби, і тільки гетеросексуальні пари можуть легально всиновлювати дітей
ЛГБТ, прайд
Джерело: Reuters

Тисячі угорців відсвяткували щорічний Будапештський прайд у суботу і пообіцяли продовжувати протестувати проти політики уряду щодо ЛГБТК+, повідомляє Reuters.

Прем'єр-міністр Віктор Орбан, який перебуває при владі з 2010 року, просуває християнсько-консервативний порядок денний і в 2021 році заборонив "пропаганду гомосексуалізму" серед осіб до 18 років, незважаючи на різку критику з боку правозахисних груп та Європейського Союзу.

"Дуже важливо бути тут щоб показати, що ми існуємо і що ми важливі", – сказала 30-річна Анна Реті, яка взяла участь у марші в столиці, додавши, що багато ЛГБТК+ угорців стикаються з дискримінацією та ворожістю в повсякденному житті.

"Наприклад, нещодавно я вийшла на вулицю з веселковими аксесуарами, і люди витріщалися на мене", – сказала вона.

В Угорщині не визнаються одностатеві шлюби, і тільки гетеросексуальні пари можуть легально всиновлювати дітей. Уряд Орбана змінив визначення шлюбу як союзу між одним чоловіком і однією жінкою в конституції і обмежив всиновлення дітей геями. Його уряд заявив, що закон 2021 року спрямований на захист дітей і не націлений на ЛГБТК+ спільноту, але він викликав занепокоєння серед геїв, бісексуалів і трансгендерних угорців.

Минулого року деякі книгарні були оштрафовані за продаж книг із зображенням гомосексуальності, які не були загорнуті в пластик, як того вимагає законодавство. А в листопаді було звільнено директора музею після того, як установа дозволила відвідувачам до 18 років відвідувати виставку World Press Photo, що містила ЛГБТК+ контент.

Напередодні суботнього маршу посольства США, Німеччини та 33 інших країн закликали Угорщину захистити права ЛГБТК+ і скасувати закони, які дискримінують представників цієї спільноти. Посол США Девід Прессман був одним з кількох дипломатів, які приєдналися до прайду.

"Це дивовижна країна з багатою історією людей, які встають і борються за свободу. Люди, які сьогодні вийшли на марш, роблять це в найкращих традиціях країни", – сказав він журналістам.

Водночас 70,4% українців вважають, що представники ЛГБТ-спільноти повинні мати такі ж права, як і решта громадян України. 

Читайте також:
Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів
До Києва прибув глава Угорщини Віктор Орбан До Києва прибув глава Угорщини Віктор Орбан
ЄС знайшов юридичну лазівку, щоб обійти вето Угорщини на підтримку України ЄС знайшов юридичну лазівку, щоб обійти вето Угорщини на підтримку України
Угорщина видаватиме українцям посвідки на проживання навіть з протермінованими паспортами Угорщина видаватиме українцям посвідки на проживання навіть з протермінованими паспортами