USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна планує новий експортний маршрут Дунаєм, щоб подолати блокаду Польщі

Тепер новий маршрут проходитиме від українського порту Ізмаїл до румунської Констанци та дунайських портів Німеччини
Українська акція протесту на кордоні з Польщею_1

Українська акція протесту на кордоні з Польщею

Джерело: 24 канал

Україна має намір використовувати додатковий маршрут через річку Дунай для збільшення експорту до довоєнних рівнів, тому що польська блокада сільськогосподарської продукції блокує сухопутний кордон з Європейським Союзом. Про це пише Bloomberg.

"Плануємо контейнерні перевезення через Верхній Дунай, оскільки Румунія більш передбачувана, ніж польський кордон", – сказав міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Тепер новий маршрут проходитиме від українського порту Ізмаїл до румунської Констанци та дунайських портів Німеччини.

Одночасно з цим "Українське дунайське пароплавство" вже побудувало другу великотоннажну баржу SLG для доставки вантажів.

Попри те що багато експортерів віддають перевагу Чорному морю, оскільки воно дешевше, обсяги через Дунай все ще становлять 1,2–1,8 млн тонн на місяць, вважає Кубраков.

Однак Україна також використовувала дороги та залізницю для торгівлі протягом усієї війни, зараз, коли автомобільні переходи повністю заблоковані, обсяги експорту через Польщу впали до 300 тис. тонн на місяць – з 1,3 мільйона у 2022 році.

За словами глави Мінінфраструктури, протести стосуються як європейських, так і українських експортерів.

"Це точно не загроза для польських фермерів, оскільки ми веземо не тільки аграрну продукцію, але й автозапчастини для німецьких автовиробників, продукти перероблення, які не спрямовуються до Польщі. А блокування кордону означає мільярдні втрати як для нашої економіки, так і для економіки ЄС", – додав міністр.

Новини за темою: У Польщі завели справу на фермерів, які розсипали українське зерно

Що передувало?

20 лютого польські протестувальники посилили протести на кордоні з Україною. На деяких КПП рух заблокований повністю. 

Так, ситуація на пунктах пропуску така:

  • "Медика – Шегині": польські фермери повністю заблокували рух вантажівок через пункт пропуску. Терміни завершення такого блокування не повідомляли.
  • "Корчова – Краківець": до 21:00 20 лютого протестувальники блокували рух вантажівок на виїзд з Польщі, крім тих, які перевозять критичні вантажі. При цьому автобуси, мікроавтобуси, легкові автомобілі в обидва напрямки могли рухатися безперешкодно.
  • "Гребенне – Рава-Руська": протестувальники з 13:00 20 лютого повністю заблокували рух в обох напрямках всіх категорій транспортних засобів, крім тих, які везуть критично важливі вантажі та гуманітарну допомогу.
  • "Дорогуськ – Ягодин": до 19:00 організатори протесту повністю блокували рух вантажівок в обидвох напрямках.

Натомість українські перевізники заблокували кордон на трьох пунктах пропуску: "Рава-Руська", "Шегині" та "Краківець".

Нагадаємо, міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслав Сєкерський звернувся до протестувальників із попередженням про те, що повне блокування кордону може нашкодити самій Польщі.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям