USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Найнижчий показник за останні 10 років: Мінсільгосп США прогнозує падіння експорту української пшениці

У відомстві очікують, що нинішній експорт складе 13 мільйонів тонн
пшениця
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Міністерство сільського господарства США (USDA) прогнозує виробництво пшениці в Україні у 2024/25 роках на рівні 19,5 млн тонн. Це на 1,5 млн тонн менше попереднього прогнозу і на 3,5 млн тонн менше урожаю минулого року. До того ж це найнижчий показник за останні 10 років, йдеться у червневому звіті відомства.

За даними звіту, очікуваний експорт складе 13 мільйонів тонн, що є найнижчим показником за останні 10 років.

При цьому виробництво ячменю в Україні цьогоріч експерти оцінюють у 5 млн тонн (-0,2 млн тонн до травневого прогнозу), експорт – 2,2 млн тонн (-0,1 млн тонн).

Водночас валовий збір кукурудзи складе 27,7 млн тонн (+0,7 млн тонн), а експорт збільшиться до 24,5 млн тонн (+0,5 млн тонн).

Разом з тим фахівці очікують зменшення світового врожаю пшениці в новому маркетинговому році з 798,19 млн тонн до 790,75 млн тонн і зменшення торгівлі з 215,36 млн тонн до 212,98 млн тонн.

Що ж до врожаю кукурудзи, то тут прогнозують, що він збільшиться до 1220,5 млн тонн з 1219,9 млн тонн, а експорт – до 193,9 млн тонн з 192,66 млн тонн.

"Цей звіт охоплює всі країни – експортери зерна і найбільше зниження аналітики прогнозують для РФ – на 5 млн тонн, до 88 млн тонн", – зазначено в документі.

Новини за темою: Агросектор України відновиться лише через 20 років після закінчення війни, – KSE

Світ ризикує зіткнутися з продовольчою інфляцією

Втім, не так давно західні ЗМІ писали, що ціни на основні сільськогосподарські культури зростають, що спричиняє ризик інфляції, яка залишається неприємно високою в деяких регіонах світу. 

Наприклад, пальмова олія, яка використовується в широкому спектрі харчових продуктів, досягла піка цін за останні 17 місяців, тоді як ф'ючерси на каву робуста стали найвищими з 2008 року, а вартість білої кукурудзи збільшилася на понад 30% лише в поточному році.

А у звіті Світового банку йшлося, що підвищення цін значною мірою спричинене поганими погодними умовами, які зменшують врожаї та звужують обсяги пропозицій. Хоча зміни в оптових цінах потребують часу, щоб відобразитися на рівні роздрібної торгівлі, дане зростання може покласти кінець тривалому періоду зниження вартості продовольчих товарів і призвести до того, що споживачі незабаром відчують ці підвищення цін не тільки на шоколадні батончики, а й на інші товари в супермаркетах.

Увагу експертів привертала й пшениця. Геополітичні напруженості, як і раніше, високі через тривалу агресію Росії проти України та атаки на інфраструктуру з обох сторін. Стійкість України в підтримці сільськогосподарського виробництва в умовах війни підкреслювала її роль як світового постачальника, але перспективи миру залишаються невизначеними, що загострює волатильність ринку, пояснювали фахівці.

Читайте також:
США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти