USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Експрезидент "Мотор Січі" Богуслаєв постане перед судом. Також арештовано його активи на понад 12 мільярдів гривень

Богуслаєва та його підлеглого – директора Департаменту зовнішньоторговельної діяльності "Мотор Січі" підозрюють в роботі на Росію
президент мотор сич богуслаев

Богуслаєв

Джерело: РБК-Україна

Правоохоронці завершили досудове розслідування і передали до суду обвинувальний акт щодо експрезидента АТ "Мотор Січ" і директора Департаменту зовнішньоторговельної діяльності підприємства. Їх підозрюють в роботі на агресора. Тепер зловмисникам загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна. Про це повідомляє Служба безпеки України.

За даними слідства, керівництво заводу у Запоріжжі налагодило транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів та запчастин до них до країни-агресора.

"Посадовці діяли у змові з наближеними до Кремля представниками російської корпорації "Ростех", яка є одним із головних виробників озброєнь для окупаційних угруповань РФ. Отриману продукцію загарбники використовували для виробництва та ремонту ударних гвинтокрилів, які масово застосовували для повномасштабного вторгнення в Україну", – розповіли в Службі безпеки.

Також встановлено, що у квітні 2022 року  колишній очільник "Мотор Січі" навмисно заблокував поставку гелікоптера для потреб Головного управління розвідки Міноборони України, додали у відомстві.

"Для цього ексочільник підприємства дав вказівку своїм підлеглим розібрати повітряне судно на деталі та приховати експлуатаційну документацію до нього", – зазначили в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки скерували до суду обвинувачення на колишнього президента "Мотор Січі" за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 4 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань);
  • ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній групі чи терористичній організації).

Його ж підлеглого – очільника Департаменту зовнішньоторговельної діяльності підприємства  обвинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 4 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  • ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній групі чи терористичній організації).

Тепер зловмисникам загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна.

В СБУ також поінформували, що у межах кримінального провадження було накладено арешт на все майно обвинувачених на загальну суму понад 12 мільярдів гривень.

"Йдеться про кошти, нерухомість, корпоративні права обох посадовців, а також їхнє майно, яке вони здобули злочинним шляхом і оформили на своїх родичів за кордоном", – ідеться у повідомленні.

Нагадаємо, що обох зловмисників затримали у жовтні 2022 року.

Новини за темою: "Мотор Січ" роками продавала авіадвигуни підсанкційним компаніям з Ірану: Розслідування

Згодом Богуслаєв написав заяву про включення його у списки обміну з РФ. Зазначалося, що її текст був написаний російською мовою.

Пізніше ми писали, що Державне бюро розслідувань передало Збройним силам України гелікоптер Мі-2, який "намагалося приховати" колишнє керівництво компанії "Мотор Січ".

Читайте також:
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї