USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

В ЄС продавці зброї отримують надприбутки за посередництво в поставках

Ціни підняли через високий попит на зброю в перші місяці повномасштабного вторгнення РФ на територію України
зброя
Джерело: відкриті джерела

Європейські продавці зброї підняли ціни у два-чотири рази на початку російського вторгнення в Україну, користуючись підвищеним попитом на цей товар, пише The Kyiv Independent.

"Коли в лютому минулого року Росія розв'язала повномасштабну війну, Україна терміново потребувала зброї та боєприпасів, щоб захистити себе. Відчайдушно потребуючи зброї, країна була готова купити її за будь-яку ціну. Європейські приватні торговці зброєю побачили можливість і підняли ціни на свої послуги. Один брокер брав за посередництво втричі-вшестеро більше, ніж у середньому по ринку", – пише видання.

Так, до прикладу, у середині березня ціна однієї конкретної партії боєприпасів зросла майже на третину після того, як було запущено "складний ланцюжок посередників" для доставки зброї в Україну. Спочатку голландська, потім естонська і, нарешті, чеська компанія приєдналися до забезпечення України необхідними боєприпасами.

У результаті угоди як мінімум один брокер отримав 2 млн євро, 30% від суми контракту, комісію – аномально високу комісію, за словами інсайдерів галузі.

Втім, прибутки, які декларують торговці зброєю, говорять самі за себе. Так, до прикладу, виручка естонського Bristol Trust у 2021 році склала 6,37 млн євро. Це лише згідно з даними, які компанія надала податковим органам. Тільки в другому кварталі 2022 року, за кілька місяців після початку війни, "Брістоль" отримав дохід у розмірі 17,8 мільйона доларів. А за весь 2022 рік естонський брокер отримав найвищий дохід у своїй історії – 27,6 млн євро, що в чотири рази більше, ніж роком раніше.

У неофіційних бесідах представники європейських брокерських фірм зізналися в завищенні цін.

"Відразу після того, як Росія вторглася в Україну, рівень паніки був високим і підняти ціни було легко. У той момент час доставки був важливішим за ціну", – сказав один європейський торговець зброєю.

Яку нині зброю має Україна

Союзники України вже надали нашій державі понад 4 тис. одиниць бронетехніки, артилерійських снарядів, літаків та інших систем озброєння. Тепер найпотужніші члени НАТО надсилають більше летальної зброї. Йдеться вже про танки (у тому числі британський Challenger 2), найкращі броньовані бойові машини та безліч іншого.

До того ж західні партнери готові надати Україні наступне:

  • 12 танків Challenger від Британії,
  • 8 ЗРК Avenger, ракети для систем NASAMS,
  • 59 БТР Bradley,
  • 90 БТР Stryker,
  • 350 позашляховиків,
  • 19 гаубиць,
  • 53 машини із захистом від снарядів,
  • Кілька ППО Patriot,
  • Гелікоптери від Латвії.
Читайте також:
Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови