USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"В українській енергетиці катастрофічна ситуація": Окупанти ширять новий фейк

Насправді наведені "факти" – неправдиві або перекручені
Світло

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Російська пропаганда поширює фейк, нібито в українській енергетиці зараз катастрофічна ситуація. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

"Цієї зими в Україні буде енергетична катастрофа. Минулого року росіяни майже не бомбили енергетичні обʼєкти, а цього – будуть. Але ще до серйозних ударів ми маємо серйозний дефіцит і відключення. Гроші, які давали союзники для відновлення енергосистем, розікрали головні енергетики", – такі дописи активно ширяться соцмережами.

Як насправді?

Насправді наведені "факти" – неправдиві або перекручені. Це зазначили й журналісти проєкту "Без брехні".

До прикладу, лише у вересні 2023 року РФ запустила по Україні 246 ракет. Закиди, що "нас майже не бомбили" точно не відповідають дійсності.

Новини за темою: Три рівні захисту. Як взимку захищатимуть критичну інфраструктуру в Україні від ракетних ударів РФ

"По-друге, дефіцит електроенергії – незначний, за півтора місяця зими ми не мали жодного дня з плановим відключенням світла. Тоді як у 2022-му планові відключення почалися ще у жовтні. Жодних доказів про розкрадання грошей "головними енергетиками" немає – це маніпуляція болючою для українців темою", – підсумували у SPRAVDI.

Стан української енергосистеми

Наразі обмеження електроенергії не застосовують у жодній з областей України, а електроенергії, яку виробляють українські станції, достатньо для покриття потреб споживачів. 

Новини за темою: У разі блекаутів український бізнес зможе імпортувати електроенергію

"Дефіциту електроенергії в енергосистемі не спостерігається. Власної генерації достатньо для покриття потреб споживачів. Графіки відключень електроенергії не застосовуються. Однак споживання залишається на високому рівні", – повідомили в пресслужбі Міністерства енергетики.

Також у відомстві нагадали про економію електроенергії у пікові години.

Читайте також:
Втрати в українській енергосистемі мають зменшитися на 6 млрд кВт-год завдяки технологіям Втрати в українській енергосистемі мають зменшитися на 6 млрд кВт-год завдяки технологіям "розумних мереж", - Міненерго
Економне використання електроенергії має стати новою звичкою для всіх нас, – Шмигаль Економне використання електроенергії має стати новою звичкою для всіх нас, – Шмигаль
Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри