USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

"В українській енергетиці катастрофічна ситуація": Окупанти ширять новий фейк

Насправді наведені "факти" – неправдиві або перекручені
Світло

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Російська пропаганда поширює фейк, нібито в українській енергетиці зараз катастрофічна ситуація. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

"Цієї зими в Україні буде енергетична катастрофа. Минулого року росіяни майже не бомбили енергетичні обʼєкти, а цього – будуть. Але ще до серйозних ударів ми маємо серйозний дефіцит і відключення. Гроші, які давали союзники для відновлення енергосистем, розікрали головні енергетики", – такі дописи активно ширяться соцмережами.

Як насправді?

Насправді наведені "факти" – неправдиві або перекручені. Це зазначили й журналісти проєкту "Без брехні".

До прикладу, лише у вересні 2023 року РФ запустила по Україні 246 ракет. Закиди, що "нас майже не бомбили" точно не відповідають дійсності.

Новини за темою: Три рівні захисту. Як взимку захищатимуть критичну інфраструктуру в Україні від ракетних ударів РФ

"По-друге, дефіцит електроенергії – незначний, за півтора місяця зими ми не мали жодного дня з плановим відключенням світла. Тоді як у 2022-му планові відключення почалися ще у жовтні. Жодних доказів про розкрадання грошей "головними енергетиками" немає – це маніпуляція болючою для українців темою", – підсумували у SPRAVDI.

Стан української енергосистеми

Наразі обмеження електроенергії не застосовують у жодній з областей України, а електроенергії, яку виробляють українські станції, достатньо для покриття потреб споживачів. 

Новини за темою: У разі блекаутів український бізнес зможе імпортувати електроенергію

"Дефіциту електроенергії в енергосистемі не спостерігається. Власної генерації достатньо для покриття потреб споживачів. Графіки відключень електроенергії не застосовуються. Однак споживання залишається на високому рівні", – повідомили в пресслужбі Міністерства енергетики.

Також у відомстві нагадали про економію електроенергії у пікові години.

Читайте також:
Аварія на Південноукраїнській АЕС не підтвердилася Аварія на Південноукраїнській АЕС не підтвердилася
Росія заявляє, що Україна готує підрив дніпровських дамб, щоб звинуватити РФ: В українському МЗС відповіли Росія заявляє, що Україна готує підрив дніпровських дамб, щоб звинуватити РФ: В українському МЗС відповіли
Росія відхрещується від удару по Росія відхрещується від удару по "Охматдиту", вигадуючи різні відмовки, щоб зняти з себе відповідальність, – ISW
Сміття замість палива: У Києві планують побудувати дві ТЕЦ Сміття замість палива: У Києві планують побудувати дві ТЕЦ