USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні змінилися правила перевірки водіїв на стан алкогольного сп'яніння: Що треба знати

Патрульні поліцейські зобов’язані фіксувати огляд за допомогою нагрудної камери під час зупинки транспортного засобу
нетверезий
Джерело: відкриті джерела

В Україні запровадили нові правила перевірки водіїв, яких підозрюють у керуванні транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. Суттєвою зміною в нових правилах є те, що для документування п’яного водія більше не потрібні два свідки, повідомив представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Ця зміна має на меті спростити процес, дозволивши правоохоронцям діяти без залучення додаткових свідків. Натомість доказом буде достатньо відеозапису з нагрудної камери поліцейського.

"Рішення про зміну процедури фіксації водіїв у стані сп’яніння ухвалили під час нещодавнього засідання Кабміну. Метою нововведення є прискорення процесу визначення відповідальності осіб, які керували транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. Зокрема, нова процедура спрямована на вдосконалення процесу направлення водіїв на огляд для виявлення ознак сп’яніння, в тому числі алкогольного, наркотичного та лікарського, що знижує швидкість реакції та увагу", - зазначив Мельничук.

Що змінюється?

Згідно з оновленими правилами, патрульні поліцейські зобов’язані фіксувати огляд за допомогою нагрудної камери під час зупинки транспортного засобу. Цей запис долучатимуть до матеріалів справи або протоколу, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У ситуаціях, коли запис на камеру неможливий, раніше вимагалося залучення двох свідків. Однак знайти двох свідків при порушенні правил дорожнього руху не завжди можливо, особливо у віддалених районах або в нічний час з малою інтенсивністю руху.

Для вирішення цієї проблеми нововведення наголошує на забезпеченні поліцейських спеціалізованим технічним обладнанням, яке дозволить їм фіксувати відеодокази за різних погодних умов і в будь-який час доби.

Яка допустима доза алкоголю?

Нагадаємо, в Україні для водіїв допустима доза алкоголю у крові становить 0,2 проміле. Це близько до нульового вмісту алкоголю у крові.

Якщо перевірка показала підвищений рівень дози алкоголю, водієві загрожує штраф у розмірі 17 тисяч грн. Також порушника позбавляють прав водія на один рік. За повторного порушення штраф збільшується до 34 тисяч грн. У цьому випадку права забирають на три роки.

Найсуворіше покарання передбачено за повторне порушення протягом одного року. Тоді у водія конфіскують його транспортний засіб, позбавляють посвідчення водія на 10 років і позбавляють волі на 15 днів. Крім цього, порушник зобов'язаний виплатити штраф у розмірі 51 тисяча грн.

Новини за темою: Автовласникам дозволили обирати номери під час реєстрації авто

Нові правила складання іспитів

В Україні до кінця року зміниться процедура складання іспитів на отримання посвідчення водія. 

"Цього року перед нами стоїть завдання змінити процедуру складання іспитів у сервісних центрах МВС. На меті – виключення фактору впливу екзаменаторів чи сторонніх осіб на результати іспитів, а також розширення інструментів для оскарження результатів",  – розповів начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик. 

Читайте також:
Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть
Шість пострілів у спину з бойового пістолета: У Чернігові 21-річну студентку підозрюють у вбивстві власного батька Шість пострілів у спину з бойового пістолета: У Чернігові 21-річну студентку підозрюють у вбивстві власного батька
Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков
Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР