USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Рада дозволила майбутнім водіям самостійно вчити теорію для здачі іспиту на права

Раніше від майбутніх водіїв вимагали проходити підготовку, зокрема теоретичну, в акредитованих закладах
екзамен
Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада України на засіданні 13 липня прийняла в цілому законопроєкт № 7354, який дозволяє вчити теоретичну частину іспиту на отримання водійських прав самостійно. Про це повідомив спікер Ради Руслан Стефанчук.

Так, за законопроєкт проголосували 271 народний обранець.

"Дозволили майбутнім водіям самостійно здобувати знання теоретичної частини іспиту на отримання водійського посвідчення. Встановили штрафи для посадовців автошкіл за порушення підготовки водіїв", - додав Стефанчук.

Особи, які вирішили самостійно вчити правила дорожнього руху, мають допускатися до теоретичного іспиту на рівних правах із курсантами автошкіл.

Раніше від майбутніх водіїв вимагали проходити підготовку, зокрема теоретичну, в акредитованих закладах. Практичний курс, як і тоді, потрібно проходити в автошколах.

Кодекс України про адміністративні правопорушення оновили двома статтями:

  • порушення порядку підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів (карається штрафом від 500 до 800 неоподатковуваних мінімумів, тобто 8 тис. 500 – 13 тис. 600 грн);
  • порушення порядку державної акредитації автошкіл та приймання іспитів (карається штрафом від 500 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів, тобто 8 тис. 500 – 17 тис. грн; а для працівників МВС – від 1 тис. до 3 тис. мінімумів, тобто 17 тис. – 51 тис. грн).

Нові штрафи набудуть чинності наступного дня після опублікування закону. Самостійне проходження теорії - через три місяці після оприлюднення закону.

Як складають прозорі тести на права в Україні

За перший тиждень пілотного проєкту зі складання іспитів на водійське посвідчення за новою системою лише чверть кандидатів змогли пройти теоретичне тестування і близько третини – практичне. Про це інформувала пресслужба МВС.

Так, з 1-го по 7 червня включно пілотний проєкт проходив у Львівській, Київській, Вінницькій та Одеській областях. 

За тиждень кандидати у водії складали теоретичні іспити 2 тис. 524 рази та 2 тис. 652 рази екзаменатори приймали практичні іспити. Ця статистика враховує всі категорії транспортних засобів.

Новини за темою: Автовласникам дозволили обирати номери під час реєстрації авто

"Успішність складання теоретичного іспиту з першого разу становить 23%. Успішність складання практичного іспиту з першого разу становить 36%", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що для складання іспиту на категорію В – легкові авто, більшість кандидатів у водії обирали автомобіль навчального закладу, а не транспортний засіб сервісного центру МВС: 1 тис. 384 проти 634 разів.

Орієнтовна вартість складання іспиту на транспортному засобі сервісного центру МВС – 13 гривень, а вартість оренди авто навчального закладу залежить від умов договору між кандидатом у водії та навчальним закладом, де він проходив навчання.

У МВС розповіли, що в областях, де вже розпочався пілотний проєкт, для попереднього запису на практичний іспит талон можна оформити онлайн за допомогою функціоналу Е-ЗАПИС. Тобто кількість візитів до сервісного центру МВС можна скоротити з двох до одного. 

Новини за темою: Купівля-продаж авто через "Дію": У МВС розповіли, що буде потрібно для процедури і коли запустять

Нові правила складання іспитів

В Україні до кінця року зміниться процедура складання іспитів на отримання посвідчення водія. 

"Цього року перед нами стоїть завдання змінити процедуру складання іспитів у сервісних центрах МВС. На меті – виключення фактору впливу екзаменаторів чи сторонніх осіб на результати іспитів, а також розширення інструментів для оскарження результатів",  – розповів начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик. 

Які зміни вводять:

  • запис на практичний іспит онлайн – кількість візитів може скоротитись до одного, адже талон попереднього запису можна буде отримати через сайт Головного сервісного центру МВС, а не тільки в терміналі в приміщенні, як це є зараз;
  • оскарження результатів іспитів можна буде здійснити впродовж тривалішого періоду – він становитиме 30 днів, а не три;
  • у класах для теорії буде по чотири камери спостереження, які забезпечать перехресне знімання та додатково фіксуватимуть звук у приміщенні. В автівках категорії В для практичних іспитів буде по два реєстратори, камера з кутом огляду салону на 360°.
Читайте також:
Українці масово переоформляють авто після ухвалення закону про мобілізацію Українці масово переоформляють авто після ухвалення закону про мобілізацію
Жодної контрабанди зброї за кордон України не зафіксовано, – МВС Жодної контрабанди зброї за кордон України не зафіксовано, – МВС
На руках в українців може бути до 5 мільйонів одиниць зброї, – Клименко На руках в українців може бути до 5 мільйонів одиниць зброї, – Клименко
Ухилянтів можуть позбавляти прав на керування транспортними засобами: Як це буде Ухилянтів можуть позбавляти прав на керування транспортними засобами: Як це буде