USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні відновлюють кваліфікаційне оцінювання суддів

Таке оцінювання повинні пройти 1884 судді
ВККС
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККС) відновлює кваліфікаційне оцінювання суддів щодо відповідності посаді. Вже сьогодні, 13 листопада, відбудеться дев'ять відповідних співбесід.

"Кваліфікаційне оцінювання суддів, яке відновлюється з 13 листопада 2023 року, розпочнеться з роботи трьох колегій комісії. У перший день заплановано проведення співбесід з дев’ятьма суддями", – розповідають у ВККС.

Згідно з повідомленням, до етапу співбесід долучається Громадська рада доброчесності (ГРД), "яка має сприяти комісії у встановленні відповідності судді чи кандидата на посаду судді критеріям професійної етики та доброчесності". Відтак, комісія напередодні відновлення кваліфікаційного оцінювання спільно з ГРД погодили перелік індикаторів, які свідчать про невідповідність судді чи кандидата на посаду судді критеріям доброчесності та професійної етики, а також принципи їх застосування.

Зазначається, що таке оцінювання повинні пройти 1884 судді місцевих та апеляційних судів з усієї України. У ВККСУ уточнюють, що 109 особам доведеться цю процедуру розпочинати зі складення іспиту, а переважна більшість – 1775 осіб – допущені до другого етапу – дослідження досьє та проведення співбесіди.

Що до цього було не так з роботою ВККС?

Останнє засідання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо процедури кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді проводилось ще 5 листопада 2019 року, а вже через два дні припинились повноваження членів комісії другої каденції. 

Перед цим Верховна Рада ухвалила закон, який запровадив новий порядок формування ВККС, за яким призначення на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України має здійснюватися Вищою радою правосуддя (ВРП) за результатами конкурсу.

Робота самої ж ВРП майже рік була заблокована. Так, у серпні 2021 президент Зеленський підписав закони про перезапуск ВККС і очищення ВРП. Відзначимо, що ухвалення законопроєкту про Вищу раду правосуддя було однією з трьох ключових вимог для отримання траншу МВФ.

Однак Вища рада правосуддя в Україні не працювала з 22 лютого 2022 року. Тоді одразу 10 членів ВРП пішли з посад, в результаті чого кворум було втрачено, а рада припинила виконувати повноваження.

Лише у січні 2023 року вдалося обрати членів ВРП, згодом – призначити голову.

А вже 1 червня Вища рада правосуддя шляхом відкритого голосування обрала 16 членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. З 16 членів ВККС, 8 – судді чи судді у відставці. Відтак, Вища кваліфікаційна комісія суддів змогла розпочинати роботу.

"Вища рада правосуддя рішенням від 1 червня 2023 року призначила повноважний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та розблокувала роботу ключового органу з формування суддівського корпусу. Це дозволить проводити добір суддів на понад дві тисячі вакантних посад, а також завершити кваліфікаційне оцінювання суддів", – відзначили у ВРП.

Головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів України обраний суддя Київського апеляційного суду Роман Ігнатов.

Чому це важливо?

Вища кваліфікаційна комісія суддів – це орган у системі судоустрою, відповідальний за формування суддівського корпусу, переведення суддів, забезпечення їх належного кваліфікаційного рівня.

ВККС і ВРП – органи, відповідальні за кар’єрні питання в судовій гілці влади. Вища рада правосуддя призначає суддів на посади, притягає їх до відповідальності та звільняє, а Вища кваліфікаційна комісія суддів добирає кадри для ВРП й оцінює суддів. Без цього суддю неможливо призначити на посаду. 

Формування ВККС є однією з головних цілей, визначених президентом України у Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021–2023 роки. Адже від цього рішення залежить збереження Україною статусу країни – кандидата на вступ до Європейського Союзу та успіх подальших перемовин щодо повноправного членства України в ЄС.

"Відновлення роботи ВККС – значний крок для відновлення довіри наших громадян до суддівської гілки влади. Ми всі розуміємо, що без доступу до правосуддя неможливій сталий і демократичний розвиток держави.  Перед оновленим складом ВККС стоїть багато викликів, які необхідно вирішувати", – зауважував голова ВРП Григорій Усик.

Після формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів її представники мають оцінити дві тисячі чинних суддів у межах судової реформи, а ще добрати приблизно 2,5 тисячі нових.

Читайте також:
Стереотипи про суддів, перегляд Стереотипи про суддів, перегляд "вічної реформи" та як COVID-19 допоміг судам підготуватися до війни. Інтерв'ю судді Великої палати Верховного суду Олега Ткачука
На лаві підсудних – судді: У 2023 році до суду направлено понад 75 обвинувальних актів щодо служителів Феміди На лаві підсудних – судді: У 2023 році до суду направлено понад 75 обвинувальних актів щодо служителів Феміди
Вибухи у Шевченківському райсуді столиці: Кримінальні справи, які тягнуться понад 5 років, будуть переглянуті Вибухи у Шевченківському райсуді столиці: Кримінальні справи, які тягнуться понад 5 років, будуть переглянуті
Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо корупції в судах. Скільки Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо корупції в судах. Скільки "світить" корупціонерам