USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

В Україні можуть заблокувати чи обмежити Telegram для військових, політиків та чиновників

Українські спецслужби надіслали представникам Telegram список "потенційно проблемних" каналів
Telegram
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Днями представник ГУР Андрій Юсов в інтерв’ю Freedom називав месенджер таким, що не повною мірою відповідає національним інтересам України. Водночас Forbes повідомляє, що уряд поки що не планує блокувати його. Серед ідей, які розглядають чиновники, – обмеження використання месенджера держслужбовцями та блокування понад 300 каналів, які спецслужби вважають пропагандистськими.

"Заборона і блокування – це крайній засіб, який ми можемо використати тільки раз за критичної потреби", – вважає голова комітету ВР із питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

Втім, за словами керівника Центру протидії дезінформації (ЦПД) при РНБО Андрія Коваленка, питання блокування зараз не стоїть, але влада розглядає інші заходи. Найпростіший метод – схема, за якою у 2017-му заблокували російські "ВКонтакте" та "Однокласники", розповів Forbes засновник кібербезпекової компанії Cyber Unit Єгор Аушев. Тоді додатки соцмереж видалили з магазину застосунків Apple Store та Google Play, прибравши можливість їх встановити чи оновити.

За такого блокування провайдери отримують інформацію про те, які сервери та IP-адреси потрібно заблокувати, щоб жоден житель України не зміг фізично зайти у додаток. Механізм блокування за IP-адресами серверів не спрацює, оскільки Telegram не має постійних IP-адрес, на відміну від "ВКонтакте" та "Одноклассники", вважає ексзаступник очільника Держспецзв’язку Віктор Жора.

До того ж таке блокування можна обійти, використовуючи VPN-сервіси, говорить Максим Багінський, Head of Engineering у стартапі Solidgate.

"Повністю відрубати голову цьому дракону неможливо, але такі заходи зменшать масовість використань", – запевняє експерт.

На думку Віктора Жори, більш ефективне технічне рішення – блокування через системи DPI. Це спеціальні програмно-апаратні комплекси, які перевіряють та фільтрують трафік електронних комунікаційних мереж. Якщо держава забезпечить таким рішенням операторів і провайдерів, то вони блокуватимуть трафік Telegram, який розпізнаватиме цей комплекс.

"Для впровадження DPI в межах країни потрібні гроші й закон, якого немає", – уточнює він.

У масштабах України витрати можуть бути вп’ятеро меншими, тобто близько 60 млн доларів, пише Forbes. Для блокування має залучатися санкційний механізм через рішення РНБО, вважає Жора. Наразі в робочих групах обговорюються питання, як безпечно використовувати Telegram військовим, політикам та чиновникам, що мають доступ до державної таємниці, додає він.

"Потрібно почати з підвищення медіаграмотності держслужбовців, наприклад провести курс лекцій. Основне правило – читай, але не спілкуйся", – зазначає Коваленко.

Новини за темою: РНБО взялася за Telegram-канали: Озвучили кілька вимог щодо інформаційної безпеки

У робочих групах, до яких залучені спецслужби, лунала ідея про заборону використання месенджера на робочих компʼютерах держслужбовців, розповідає співрозмовник Forbes, який був залучений до формування списків Telegram-каналів. При цьому не виключено, що люди просто переведуть робочі процеси у смартфон, уточнює він.

Найближчим часом, за словами голови комітету ВР із питань свободи слова Ярослава Юрчишина, адміністрація Telegram заблокує канали, список яких був наданий українськими спецслужбами з аргументацією щодо залучення їх до російської пропаганди. Канал блокується для відвідування з території України – безпосередньо вимикається доступ з певної локації.

Ще один захід регулювання – прийняття в Україні європейського Digital Service Act і боротьба за те, щоб він поширився ще до набуття членства в ЄС, каже Юрчишин.

"На основі нього комунікація із соцмережами, не лише з Telegram, має бути більш двостороння", – каже він і додає, що це могло б бути відкриття офісу компанії.

На думку Коваленка, за розмовами про Telegram в Україні недооцінюють шкоду китайського TikTok, де пропагандистський контент швидше стає вірусним.

"TikTok дає величезні можливості для поширення хаосу, пліток і пропаганди. Вважаю, що зараз це найнебезпечніша соцмережа", – наголошує він.

Як держава планує обмежити Telegram

Потрібно доносити до людей, чому погано використовувати певні канали, переходити за невідомими посиланнями тощо, вважає Андрій Перевезій, незалежний спеціаліст із кібербезпеки і засновник аудиторської компанії з інформаційної безпеки Disl.Tech.

"У разі заборони, в людей виникне відповідна реакція "Чому мені це заборонили? Люди знайдуть спосіб, як зайти у Telegram", – припускає він.

11 березня ЦПД при РНБО опублікував список з-понад сотні безпечних каналів отримання інформації. У ньому переважно офіційні сторінки чиновників та держорганів. У робочих групах обговорюються питання, як безпечно використовувати Telegram військовим, політикам та чиновникам, що мають доступ до державної таємниці, говорить голова Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко.

"Потрібно почати з підвищення медіаграмотності держслужбовців, наприклад провести курс лекцій. Також, на його думку, варто розробити методичні рекомендації. Основне правило – читай, але не спілкуйся", – зазначає він.

У робочих групах, до яких залучені спецслужби, лунала ідея про заборону використання месенджера на робочих компʼютерах держслужбовців, розповідає співрозмовник, який був залучений до формування списків Телеграм-каналів.

"Але є ризик, що люди просто переведуть робочі процеси у смартфон", – додає Коваленко.    

В Україні заблокували Телеграм-канал "Рыбарь" на понад 1 млн підписників

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин розповів, що зі сторони адміністрації Telegram буде блокування каналів, перелік яких був наданий нашими спецслужбами з аргументацією щодо залучення їх до російської пропаганди.

У 2022-му Україна вже вдавалася до цього методу, розповідає співрозмовник Forbes, що був залучений до формування списків Телеграм-каналів. Зокрема був заблокований Телеграм-канал "Рыбарь" на понад 1 млн підписників. 

"Канал блокується для відвідування з території України – безпосередньо вимикається доступ з нашої локації", – зазначає він.  

Ще один захід регулювання – прийняття в Україні європейського Digital Service Act і боротьба за те, щоб він поширився ще до набуття членства в Євросоюзі, каже Юрчишин.

"На основі його комунікація із соцмережами, не лише з Telegram, має бути більш двостороння", – каже він і додає, що це могло б бути відкриття офісу компанії.  

Нагадаємо, 43% опитаних українців згодні, що для зміцнення захисту від ворога держава має активніше контролювати інформацію в інтернет-джерелах.

На початку березня Telegram отримав від української влади перелік "потенційно проблемних" каналів і тепер їх аналізує. Там обіцяють вживати заходів, якщо знайдуть порушення.

Читайте також:
TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах
Instagram оновлює алгоритм: Перевага буде в оригінального контенту Instagram оновлює алгоритм: Перевага буде в оригінального контенту
Україна працює над внесенням Telegram у перелік цифрових платформ, що підлягають регуляції, – Герасим'юк Україна працює над внесенням Telegram у перелік цифрових платформ, що підлягають регуляції, – Герасим'юк
Telegram відновив раніше заблоковані українські чат-боти, серед яких – бот ГУР МОУ Telegram відновив раніше заблоковані українські чат-боти, серед яких – бот ГУР МОУ