USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

РНБО взялася за Telegram-канали: Озвучили кілька вимог щодо інформаційної безпеки

Секретар РНБО прокоментував тему діяльності Telegram-каналів, яка активно обговорюється в Україні останніми днями
Данілов
Джерело: відкриті джерела

Telegram-канали в Україні повинні дотримувати прозорості у своїй діяльності. Головна вимога до пабліків – це усунення анонімності та дотримання інформаційної безпеки під час війни. Таку заяву зробив секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов.

Глава відомства вважає, що головна небезпека у діяльності Telegram-каналів – це анонімність. На його думку, ім'я осіб, які поширюють інформацію на мільйонну аудиторію, повинне бути відоме. Він зазначив, що у мережі неодноразово поширювали фотографії результатів роботи ППО, пересування військових, місця дислокації ЗСУ. Другою важливою деталлю залишається дезінформація. Данілов уточнив, що кремлівський режим перед вторгненням в Україну і зараз вкладає багато коштів до дискредитації військових та української влади.

"До цього часу в Україні популярна мережа Telegram-каналів, що адмініструются 85-м головним центром спеціальної служби гу Генштабу ЗС РФ (підрозділ психологічних операцій ЗСУ РФ). Саме через ці канали нам розповідають про "зрив мобілізації", "провал контрнаступу", "зраду союзників", "втому Заходу" і як висновок – "необхідні поступки і перемовини"", – пояснив він.

Данілов нагадав українцям, що загроза впливу зі сторони путінського режиму у Telegram така ж реальна, як і загроза ракетних ударів. Третім важливим аспектом секретар РНБО назвав відкритість, патріотичну позицію та об’єктивне висвітлення даних. Глава відомства назвав головні умови для українських Telegram-каналів:

  • деанонімізація діяльності і дотримання в їх роботі загальноприйнятих журналістських стандартів;
  • медіаграмотність і постійна робота з виявлення і викриття фактів дезінформації та маніпуляцій.
Новини за темою: Став агентом ФСБ та коригував ракетні удари. Адміністратор Telegram-каналу отримав підозру

Про небезпеку анонімних Telegram-каналів говорив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров

Міністр заявив, що в Україні спостерігається зростання популярності анонімних Telegram-каналів, що є значною загрозою, оскільки Росія активно використовує їх для поширення фейків та дезінформації. Чиновник зауважує, що Україні потрібно більше уваги приділяти медіаграмотності.

"Я сподіваюся, що з'явиться міністр інформаційної політики, для якого це буде питання номер один, тому що дійсно з'являється багато анонімних Telegram-каналів", – сказав глава Мінцифри.

При цьому Федоров назвав перевагою можливість кожного українця підписуватись і відписуватись від каналів через відсутність алгоритму, коли користувачеві "попадає у стрічку різний контент".

Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення разом із профільними відомствами вирішила активно опрацювати питання регулювання Telegram. Про це заявила голова Нацради Ольга Герасим'юк. Вона наголосила, росіяни активно використовують цю соціальну мережу для поширення своїх наративів.

Раніше ми повідомляли, що з 22 жовтня в Україні запустили в роботу Telegram-бот, що допоможе знешкоджувати ворожі фейки. Спеціальний бот створив саме Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики. 

Читайте також:
Задонать свій час: В Україні діє проєкт BRAMA, який протидіє фейкам та пропаганді. Долучитися пропонують громадськості Задонать свій час: В Україні діє проєкт BRAMA, який протидіє фейкам та пропаганді. Долучитися пропонують громадськості
Альтернатива Telegram: В Україні пропонують запустити сервіс Альтернатива Telegram: В Україні пропонують запустити сервіс "Дія. Канали"
Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки
Україна працює над внесенням Telegram у перелік цифрових платформ, що підлягають регуляції, – Герасим'юк Україна працює над внесенням Telegram у перелік цифрових платформ, що підлягають регуляції, – Герасим'юк