USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В Україні хочуть реформувати ветеранську політику: Шмигаль назвав вісім головних завдань

Уряд працює над тим, щоб створити гідні умови для адаптації, реабілітації, розвитку та добробуту ветеранів війни РФ проти України
Кабмін

Кабмін

Джерело: Кабмін

Уряд України цього року хоче сформувати цілісну та комплексну ветеранську політику. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів про головні завдання.

"Як суспільство, як нація, як держава ми завжди будемо в боргу перед героями, які захищають свободу і незалежність України. Працюємо над тим, щоб створити гідні умови для адаптації, реабілітації, розвитку та добробуту ветеранів російсько-української війни", – зазначив він.

За словами прем'єра, уряд виділить вісім основних завдань:

Адаптація військовослужбовців до цивільного життя

Ідея цього завдання полягає в тому, що перехід від військової служби до цивільного життя має бути максимально комфортним для українських захисників.

Медичні послуги та психологічна підтримка

Йдеться про реформу медико-соціальних експертних комісій та військово-лікарських комісій.

За словами Шмигаля, після змін не має бути черг, незрозумілих довідок і бігу між кабінетами. Він пояснив, що Кабмін робить проходження цих комісій максимально комфортним для військовослужбовців.

Для цього хочуть:

  • скоротити всі терміни з розслідування обставин поранення;
  • збільшити кількість штатних і гарнізонних ЛКК;
  • максимально зайнятися цифровізацією всіх погоджень.

Економічний напрямок

Уряд планує розширити програму "Ветеранський бізнес". Зокрема, йдеться про гранти для ветеранів та членів їхніх родин на запуск власної справи в будь-якій сфері.

Згідно з умовами програми:

  • 250 тисяч гривень гранту може отримати на власний бізнес ветеран при створенні в цьому бізнесі щонайменше одного робочого місця.
  • 500 тисяч гривень гранту може отримати член сім'ї учасника бойових дій при створенні в новому бізнесі щонайменше двох робочих місць.
  • 1 млн гривень гранту може отримати учасник бойових дій, якщо він до цього вже був підприємцем і не менше трьох років був зареєстрований як ФОП. Головна умова для цього гранту – це створити від чотирьох робочих місць, з яких щонайменше два передбачені для ветеранів або осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Усі заявки на гранти прийматимуться через "Дію". Завдяки програмі "єРобота" вже створено понад 3,5 тисячі нових бізнесів, розповів Шмигаль.

Крім того, у рамках економічного напряму уряд планує зайнятися перекваліфікацією та навчанням ветеранів, а саме планується запуск:

  1. програми спеціальних ваучерів для освоєння нової професії;
  2. навчання ІТ-спеціальностей;
  3. пільг для отримання іншої освіти.

Послуги для ветеранів

Як розповів Шмигаль, під цей пункт потрапляють розвиток цифрового проєкту "єВетеран" і послуги для ветеранів у ЦНАПах.

Житло для ветеранів

Уряд планує запровадити пільгове іпотечне кредитування для захисників і захисниць країни. Мета – створити можливості, щоб кожен ветеран міг отримати власне житло.

Інститут помічника ветерана

У межах цього напряму хочуть запустити допомогу для військових з усіх питань, наприклад:

- отримання медичної допомоги;
- реабілітації;
- консультації щодо отримання документів або пільг;
- отримання освітніх послуг;
- допомога в працевлаштуванні;
- взаємодія з різними службами для швидкого і комфортного розв'язання всіх питань або проблем.

Створення сервісних офісів для ветеранів

Офіси відповідатимуть за координацію роботи, взаємодію з місцевою владою для підтримки героїв, узагальненням потреб, реалізацією державної політики у сферах соціального і правового захисту ветеранів війни та членів їхніх сімей.

Офіси планують запустити по всій країні.

Вшанування подвигу ветеранів

Кабмін затвердить план заходів щодо визначення подвигу ветеранів російсько-української війни. Він буде розрахований на наступні три роки.

План буде націлений на те, щоб українське суспільство не забуло про ціну, яку воїни платять у цій війні.

Раніше

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №9141, який передбачає спрощення процедури отримання статусу ветерана військовослужбовцям, членам сімей загиблих захисників чи захисниць.

Читайте також:
Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня
У У "Дії" може з’явитися послуга електронного бронювання від мобілізації: Як це буде працювати
Більше інтеграцій з бізнесом і можливість подання документів онлайн. У МОН розповіли  про реформу профільної середньої освіти Більше інтеграцій з бізнесом і можливість подання документів онлайн. У МОН розповіли про реформу профільної середньої освіти
В Україні близько 30% ветеранів мають статус безробітніх. В Українському ветеранському фонді пояснили причини В Україні близько 30% ветеранів мають статус безробітніх. В Українському ветеранському фонді пояснили причини