USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

У Верховній Раді хочуть спростити процедуру присвоєння статусу ветерана. Що пропонується?

Зміни мають допомогти нашим військовим
ЗСУ
Джерело: скріншот

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №9141, який передбачає спрощення процедури отримання статусу ветерана військовослужбовцям, членам сімей загиблих захисників чи захисниць. Документ уже опубліковано на сторінці парламенту. 

Що говорять ініціатори? 

Як пояснив ініціатор законопроєкту, народний депутат від "Слуги народу" Єгор Чернєв, практика показує, що військовослужбовці мають низку перешкод для оформлення такого статусу.

"Компетентні органи просять перелік документів, частина з яких навіть може не вимагатися законодавством. Якщо захисники, які оформлюють статус ветерана, водночас продовжують проходити військову службу, вони часто не можуть прийти та принести документи, яких бракує для оформлення статусу", – цитує політика офіційний сайт "СН". 

Саме тому законопроєкт передбачає, що компетентні органи самі проситимуть у відповідальних органів або осіб необхідні документи, що є підставою для надання статусу.

Тобто? 

Під час ухвалення відповідальні за присвоєння статусу органи (комісії, міжвідомчі комісії, структурні підрозділи з питань соцзахисту) за заявою особи або її представника зможуть витребувати у відповідальних органів або осіб необхідні документи, що є підставою для надання статусу, якщо такі документи не були подані на розгляд особою, щодо якої приймається рішення.

В законопроєкті уточнюється, що відповідальний орган або особа, які володіють необхідними документами, зобов’язані надати відповідь на запит не пізніше ніж через 30 днів від дати його надходження.

Наразі, як відомо, компетентні органи просять перелік документів безпосередньо від захисників, які водночас продовжують проходити службу. 

Раніше

Ми писали про те, що у Верховній Раді роздумують над скасуванням пожиттєвих пільг для УБД. Тут детальніше про те, на що їх хочуть замінити. 

Читайте також:
G7 активізує постачання ППО для України G7 активізує постачання ППО для України
У новому законі про мобілізацію можуть бути проблеми з конституційністю в питанні обмеження прав ухилянтів, - Малюська У новому законі про мобілізацію можуть бути проблеми з конституційністю в питанні обмеження прав ухилянтів, - Малюська
На меморіальному кладовищі ховатимуть не тільки загиблих під час війни бійців На меморіальному кладовищі ховатимуть не тільки загиблих під час війни бійців
Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так