USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні більше ніж 20% експорту зерна здійснюють фіктивні компанії, щоб не сплачувати податки, – БЕБ

Ці компанії не подають документи про походження зерна або декларують у митних деклараціях удаваних виробників
зерно
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

За дев’ять місяців року ризикові підприємства експортували зернові невідомого походження на 133,9 млрд грн – понад 20% від загальної кількості. Про це повідомляє пресслужба Бюро економічної безпеки.

БЕБ проаналізувало експорт операції та встановило, що одним з найпоширеніших методів чорного експорту зерна є використання ризикових підприємств. Вони заздалегідь створюються для експорту необлікованого зерна, що придбане за готівку. У Бюро економічної безпеки пояснили, що аграрії вирощують зерно та за готівку продають компаніям, які зазвичай оформлені на підставних осіб та не займаються постійною господарською діяльністю. Ці компанії не подають документи про походження зерна або декларують у митних деклараціях удаваних виробників.

Після того як зерно залишає межі України, його перепродають кілька разів і воно вже легально потрапляє до кінцевого покупця. В результаті схеми валютна виручка не повертається до України, а бюджет не отримує надходжень, оскільки компанії-експортери є фіктивними.

"Зазвичай кінцевим покупцем зерна є компанія-нерезидент, яка передає кошти за товар іншому нерезиденту, повʼязаному з українським експортером", – заявили правоохоронці.

Ще існує схема, в якій валюта перераховується на розрахункові рахунки нерезидента, який потім закуповує товар, наприклад, у Китаї та імпортує до України, щоб потім реалізувати його за готівку та продати іншим підприємствам податковий кредит. У Бюро економічної безпеки зазначили, що надали свої пропозиції Кабміну, аби мінімізувати ризики в цьому секторі економіки.

Новини за темою: Уряд спростував чутки про припинення "зернового коридору"

Експорт зерна з України

Обсяг експорту зернових та зернобобових культур з України станом на 15 листопада за 2023/2024 маркетинговий рік становив 10,97 млн т, що майже на 30% менше, ніж у минулому сезоні, коли цей показник становив 15,56 млн т, повідомляє Мінагрополітики із посиланням на дані Державної митної служби.

Згідно зі статистикою, за 2023/2024 маркетинговий рік уже експортували пшениці на 5,2 млн т, що на 12,5% менше торішніх обсягів. Постачання ячменю на зовнішні ринки становило 749 000 т, це на 41,4% менше, ніж торік. Кукурудзи експортовано 4,9 млн т, що на 41% менше відвантажень минулого сезону. За даними, оприлюдненими на офіційному сайті Мінагрополітики, зерна та борошна за 2023/2024 маркетинговий рік уже експортували 11,02 млн т. За аналогічний період минулого року – 15,62 млн т, зазначили у відомстві.

Нагадаємо, український сектор зернових та олійних культур може втратити понад 3,2 млрд доларів у 2023 році через високі видатки на логістику, а також через зростання цін на паливо та добрива, що загрожує скороченням посівних площ у найближчі роки.

Водночас Українська зернова асоціація (УЗА) висловила занепокоєння щодо повідомлень від учасників ринку зерна про необґрунтовану затримку завантажених суден для експорту в портах Великої Одеси. В організації наголосили, що простої завдають колосальних збитків українським аграріям та держбюджету країни.

Читайте також:
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн
Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США
З порту З порту "Південний" одним судном вивезли майже 200 тисяч тонн вантажів. Це рекорд від початку великої війни