USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Рада ЄС підвищила імпортне мито на зерно з Росії та Білорусі

Урядовці Євросоюзу переконані, що це зупинить російський експорт незаконно привласненого зерна, виробленого на території України
зерно
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Рада Європейського Союзу 30 травня ухвалила постанову, що стосується стягнення мит на зернові продукти, імпортованих з Росії та Білорусі. Про це повідомили в Раді Євросоюзу.

Так, постанова підвищує мита на зернові, олійні культури та продукти перероблення до рівня, який фактично призупинить імпорт цих продуктів.

"Ці заходи запобігатимуть дестабілізації ринку зерна Європейського Союзу, зупинять російський експорт незаконно привласненого зерна, виробленого на території України. А також не дозволять РФ використовувати доходи від експорту до ЄС для фінансування своєї агресивної війни проти України. Це ще один спосіб, у який Євросоюз демонструє стабільну підтримку Україні", – сказав міністр фінансів Бельгії Вінсент Ван Петегем.

До того ж постанова підвищує імпортні тарифи на гранульований жом та сушений горох з Росії та Білорусі, за які наразі імпортери не сплачують або сплачують низькі мита.

Також ці товари будуть позбавлені доступу до тарифних квот Європейського Союзу. Разом з тим ці заходи не вплинуть на транзит через ЄС з обох країн до інших третіх країн.

Постанова набуде чинності 1 липня 2024 року.

Новини за темою: Пʼять країн ЄС просять ввести мито на імпорт українського зерна, – ЗМІ

Що передувало?

Додамо, заяви щодо заборони імпорту агропродукції з РФ та Білорусі в Євросоюзі лунали ще з березня. Тоді це пояснювали тим, щоб заспокоїти фермерів і деякі країни – члени Євросоюзу. 

Джерела вказували, що мито планували у розмірі 95 євро за тонну зернових із Росії й Білорусі. А також мита в розмірі 50% на насіння олійних культур і продукти, отримані від них. Запровадити заборону мали ще у квітні.

Тоді ж заступник міністра економіки Тарас Качка повідомляв, що Україні вдалося досягнути згоди з Європейською комісією щодо заборони на імпорт до країн – членів блоку сільгосппродукції з Росії та Білорусі. Й уточнював, що схвалення заборони на імпорт аграрних товарів стало можливим під час саміту голів – членів Євросоюзу 1 лютого.

Качка додавав, що заборона на імпорт російської та білоруської аграрної продукції з боку ЄС є "чітким сигналом європейським фермерам-бунтарям".

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом