USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Росії пройшла одна з найбільших акцій протесту з початку повномасштабної війни

Мітингувальники вийшли на захист місцевого активіста
Акція протесту в РФ
Акція протесту в РФ
Джерело: відкриті джерела

У Росії пройшла одна з найбільших акцій протесту з початку повномасштабного вторгнення в Україну. Проте вона не стосувалася війни, а мітингувальники вийшли на захист місцевого активіста. Про це повідомляють видання "Медуза" та "Агентство".

Велика акція протесту відбулася у місті Баймак в Республіці Башкортостан 15 січня. Учасники демонстрації зібралися біля суду, де виносили вирок місцевому активісту Фаїлю Алсинову, якого звинувачують в "розпалюванні міжнаціональної ворожнечі". Як зазначають місцеві видання та Telegram-канали, багато учасників мітингу їхали до суду на автівках. У місто зігнали підрозділи силовиків.

"Медуза" пише, що за опублікованими кадрами можна зробити висновок, що у мітингу взяли участь близько тисячі людей, але деякі Telegram-канали пишуть, що було п'ять тисяч протестувальників. За оцінкою "Агентства", це одна з найбільших акцій протесту в Росії з початку повномасштабної війни в Україні.

Сьогодні акції протесту продовжилися, коли почалося фінальне засідання суду. Між силовиками та учасниками акції протесту почалися сутички. Поліція та "Росгвардія" почала блокувати дороги, а у місті відключили інтернет.

Що відомо про активіста

Фаїль Алсинов – громадський діяч Башкортостану, який активно брав участь у протестах на території республіки. Він очолював національну організацію "Башкорт", що підтримувала ідею суверенітету Башкортостану. У 2020 році цю організацію оголосили "екстремістською" і ліквідували.

Алсинов також виступав проти видобутку золота в регіоні у 2023 році. За це проти нього і було відкрито кримінальну справу. Активіст негативно висловився проти роботи мігрантів у шахтах і його звинуватили в екстремізмі.

ЗМІ зазначають, що проти активіста виступив голова Башкортостану. Місцеві мешканці стверджують, що Алсинов вживав під час промови башкирську мову і переклад його слів є неточним. Зокрема, він використовував вираз "кара халик", який переклали як "чорний народ". Алсинова затримали у жовтні 2023 року, суд призначив йому чотири роки колонії.

Нагадаємо, Росія заборонила у себе протести на тему війни. Наприкінці минулого року британська розвідка повідомила, що у Росії стурбовані протестами родин мобілізованих та намагаються стримати їх у різні способи.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, всередині держави-агресора РФ, зокрема у її європейській частині, зростає соціальна напруга. За оцінками воєнної розвідки України, збільшення протестної активності російського населення виражається дедалі вищим невдоволенням війною проти України.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку