USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

В Раду внесли законопроєкт про прозорість оборонних закупівель: Що передбачають запропоновані зміни

Зокрема, законопроєктом запроваджується звітування про оборонні закупівлі
ВРУ
Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №8381 про внесення змін до Закону України "Про оборонні закупівлі" щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях (крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю) із забезпеченням захищеності державних замовників від воєнних загроз на період дії правового режиму воєнного стану в Україні, яким пропонується зобов’язати оприлюднювати інформацію стосовно складових вартості харчових продуктів та інших послуг, які входять до вартості продуктів харчування, що придбані для військових за державний кошт. Щоправда, сталося це лише після того, як навколо цієї теми розгорівся великий скандал.

Законопроєктом передбачено публікацію відомостей щодо складових вартості харчових продуктів (товарів) та інших видів послуг, що входять до узагальненої вартості послуг харчування. Крім цього має бути оприлюднена інформація щодо складових вартості харчів, які були придбані для військових за державний кошт з початку воєнного стану.

Як зазначається у пояснювальній записці: "закриття вище вказаної інформації створює значні ризики неефективного використання бюджетних коштів під час оборонних закупівель".

"Державним замовникам (службам державних замовників) надається достатній проміжок часу (30 днів – для набрання чинності частиною 3 статті 30 Закону України "Про оборонні закупівлі" та 60 днів – для оприлюднення звіту про оборонну закупівлю) для забезпечення такої публікації", – додають нардепи.

При цьому інший обсяг інформації, що підлягає публікації за результатами закупівель, укладеними без використання електронної системи закупівель, визначений закупівельним законодавством, законопроєктом пропонується не оприлюднювати. Йдеться про місцезнаходження, ідентифікаційних даних державного замовника у сфері оборони (військової частини, бригади) та постачальника товарів, виконавця робіт чи надавача послуг; кількості, місця та строків поставки товарів (виконання договору); загальної ціни договору закупівлі товарів.

Законопроєктом також передбачається, що у звіті про договір про оборонну закупівлю, який укладений без використання електронної системи закупівель, за умови, що вартість предмета закупівлі для товарів і послуг оборонного призначення, інших товарів і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, для робіт оборонного призначення та робіт для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони – 1,5 мільйона гривень (крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю), зазначаються відомості про:

  • найменування державного замовника (службу державного замовника),
  • назву предмета закупівлі (із зазначенням одиниці виміру щодо товарів),
  • ціну за одиницю товару, ціну робіт, послуг.

Тобто у звіті про оборонну закупівлю запропоновано зазначати відомості про нетаємну оборонну закупівлю у безпечному для держави обсязі.

"Вказане дозволить забезпечити дотримання балансу між інтересами національної безпеки та оборони та демократичними принципами відкритості та прозорості", – вважають автори законопроєкту.

Читайте також:
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі
"Не до душі", "не хоче бути в залі з ексчленами ОПЗЖ": Розслідувачі запитали депутатів Івахіва та Палицю, чому вони не відвідують ВР
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Міністр Сольський подав у відставку Міністр Сольський подав у відставку